Decorație prezidențială pentru ultimul partizan din Banat!

Ultimul partizan din Banat a fost decorat de președintele Klaus Iohannis. Nicolae Ciurică locuiește în comuna Teregova din Caraș-Severin, a fost partizan în grupul Colonelului Uță și a făcut pușcărie pe vremea comuniștilor.

Președintele României a semnat, pe 30 mai, cu ocazia inaugurării monumentului „Aripi”, dedicat memoriei luptătorilor din rezistența anticomunistă (1945-1989), decretul de decorare a unor foști deținuți politic. Astfel, „în semn de înaltă apreciere a înaltei ținute morale, pentru demnitatea cu care au militat pentru democrație, plătind cu propria lor libertate pentru curajul de a se fi împotrivit regimului totalitar comunist, Președintele României a conferit Ordinul Național <<Serviciul Credincios>> în grad de Cavaler preacuviosului părinte Nicolae Tomaziu, doamnei Elena Ion-Arnăuțoiu, domnului Nicolae Ciurică și domnului Dumitru Moldovan”, comunică Administrația Prezidențială.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157671953859575″]

Astăzi, în urmă cu câteva momente, la Palatul Cotroceni cei trei și-au primit direct din mâna președintelui Klaus Iohannis aceste decorații. În discursul său, președintele României a ținut să își arate respectul față de sacrificiul celor în cauză:

leader board 728 x 90 px

„În prima zi ca Președinte al României, am decorat un fost deținut politic. Așa am ales să-mi încep mandatul, pentru că mi-am propus atunci şi am promis că voi onora toate valorile din societatea românească. Iar foştii deţinuţi politic sunt un exemplu de altruism şi tenacitate. Aţi fost persecutaţi de Securitate şi supuşi unui regim inuman de detenţie, dar aţi continuat să luptaţi şi să credeţi cu tărie în adevăr şi libertate. Este o onoare să decorez astăzi trei persoane cu vârste cuprinse între 85 şi 100 ani, dar care îşi poartă anii cu atâta nobleţe şi seninătate. Aţi parcurs aproape un secol de istorie, aţi suferit sub un regim totalitar şi iată că acum, după zeci de ani, eforturile şi suferinţele dumneavoastră sunt recunoscute. Daţi-mi voie să vă felicit încă o dată pentru această distincţie şi să vă asigur că voi face în continuare tot ce îmi stă în putere ca memoria celor care au luptat împotriva regimului comunist să fie onorată şi cultivată, atât de către membrii societăţii româneşti, cât şi de către o instituţie serioasă: un Muzeu al comunismului, proiect care va prinde contur cât de curând. Numele dumneavoastră, precum şi al tuturor celor care s-au sacrificat pentru generaţiile de astăzi, nu trebuie date uitării. Ele reprezintă un exemplu de luptă contra nedreptăţilor şi tiraniei!”