Declinul economic al comunei Berzovia a înjumătățit populația activă, aproape 2.000 de cetățeni au devenit migranți

primaria berzovia 04

Schimbările de după anul 1989 au prins comuna Berzovia ca centru agro-industrial puternic, doar că prezentul l-a transformat într-o așezare cu populație îmbătrânită de unde tinerii au fugit demult! A treia ca mărime din Caraș-Severin, comuna Berzovia are aproximativ 4.000 de locuitori, dar din păcate, aproape jumătate se află doar în evidențe, în realitate găsindu-se la muncă în străinătate.

Populația activă lucrează fie la firma de construcții metalice din zonă, fie la abatorul și ferma de creștere a porcilor (cumpărată în ultima vreme de către un olandez) sau în sectorul agricol. Primarul spune că în acest domeniu activitatea se desfășoară cu utilaje de înaltă performanță și nu mai e nevoie de foarte mult personal așa după cum se întâmpla odată.

„Erau 1.500-1.800 de locuri de muncă, veneau oamenii din toată zona să lucreze aici, la noi. Berzovia era și un puternic nod de cale ferată iar naveta în mediul rural era destul de ușoară. Marile privatizări ale firmelor din trecut, ajunse falimentare ulterior, au dus la declinul economic al zonei. Așa că asta este explicația migrației pentru un loc de muncă. Primăria Berzovia are aproape 12.000 de hectare disponibile și ne gândim la un parc industrial în eventualitatea în care s-ar găsi vreun investitor dornic să construiască o fabrică, un atelier sau orice hală care ar presupune crearea unor noi locuri de muncă. Doar că ne lipsește Planul Urbanistic General pentru obținerea căruia avem de îndeplinit mai multe cerințe. Am încredere că până la urmă vom reuși”.

De profesie jurist și proaspăt absolvent de master al Universității de Științe Agricole a Banatului din Timișoara, secția Horticultură, primarul din Berzovia, Mircea Ion Serafin, spune că poate face față cu ușurință responsabilităților pe care le presupune munca în administrația publică cu toate că nu a mai fost angrenat în viața politică publică. A lucrat în vânzări, în proiectare-avizare, în activități tehnice conexe și are noțiuni suficiente pe baza cărora poate spune că a devenit o reală provocare postul de la Primărie.