Declaraţiile pe propria răspundere, idee de business pentru şmenari

În plină pandemie de coronavirus, unii au găsit modalități de a-și suplimenta veniturile folosindu-se de măsurile impuse de autorități. Astfel, declarațiile pe propria răspundere, necesare deplasărilor cotidiene, au ajuns să fie vândute contra cost având în vedere că o parte dintre cetățeni nu au posibilități tehnice pentru a descărca declarațiile respective acasă. Se întâmplă și la Moldova Nouă.

Pe modelul „să scoatem bani și din piatră seacă”, mai ales pe timp de criză, oameni fără scrupule au profitat de naivitatea categoriei considerate a fi cea mai vulnerabilă în fața COVID-19 și nu numai oferind, în schimbul sumei de un leu sau doi, declarații pe propria răspundere, șarlatanii încercând să-i convingă pe cei creduli că varianta oferită de ei este mult mai avantajoasă comparativ cu suma unei amenzi.

Enervat la culme de practicile murdare ale unora, primarul orașului Moldova Nouă, Adrian Torma, le-a transmis oamenilor să aibă mare grijă în acest sens și să nu se lase păcăliți, întrucât oricine are nevoie de astfel de declarații poate să le obțină gratuit fie de la sediul primăriei, de la Biroul Taxe și Impozite, fie de la sediul Organizației Locale a Uniunii Sârbilor din Măcești sau din orice alt punct al orașului dacă cetățenii solicită acest lucru:

„Inclusiv pe raza orașului Moldova Nouă au apărut speculanții lipsiți de bun simț care vând aceste declarații cu un leu sau cu doi lei. Eu vă spun că aceste declarații se găsesc gratuit la sediul primăriei Moldova Nouă, la Biroul Taxe și Impozite, la sediul Uniunii Sârbilor din Măcești. Acestea sunt puse la dispoziție de către noi, de către primărie, iar dacă cineva crede că noi trebuie să punem în alte locuri, noi vom face copii și le vom duce în acele locuri din oraș.”, a ținut să atragă atenția Adrian Torma.

Totodată, șeful administrației publice locale de la malul Dunării le-a sugerat tinerilor să folosească tehnologia modernă în acest sens, declarațiile pe propria răspundere putând fi prezentate și de pe telefonul mobil: „Celor mai tineri le recomand să completeze online aceste declarații. Puteți completa online să le aveți pe telefonul mobil. Ele nu trebuie semnate. Este extrem de simplu”.