Deciziile Guvernului au redus la zero bugetul Primăriei Răcăşdia!

Primarul Mirco Lechici a pus bani deoparte, la finele anului trecut,  pentru cofinanțarea proiectelor pe care le are pentru dezvoltarea infrastructurii în comună, iar acum abia reușește să achite facturile de întreținere! A avut grijă de asta Guvernul Dăncilă!

Primăria Răcășdia este încă un exemplu care arată cum Guvernul trimite mărunțiș în localitățile unde chiar se face treabă și bugete generoase în UAT-urile în care numai de performanță administrativă nu se poate vorbi. Tot mai mulți edili se plâng de modul în care au fost repartizați banii către primării, iar Mirco Lechici nu face excepție. Acesta acuză la rândul său punerea în cârca administrațiilor publice locale a responsabilității financiare, din bugetul propriu, față de persoanele cu handicap. O categorie care, evident, nu trebuie nesocotită, însă față de care edilii abia dacă găsesc soluții pentru a o scoate la capăt.

În privința sumelor de bani avute la dispoziție pentru anul curent, primarul din Răcășdia, Mirco Ilie Lechici, dezvăluie următoarele pentru expressdebanat.ro: „Suntem cumva închiși până în decembrie vis-a-vis de buget. Sunt asigurate cheltuielile de funcționare, mai puțin segmentul persoanelor cu handicap. Acolo, chiar toți colegii primari întâmpină aceleași probleme. Ați văzut: unul iasă, altul intră. Nu pot să prognozez, la începutul anului, o anumită sumă de bani. Avem, în cazul Răcășdiei, 14 persoane pe acest segment. În urmă cu două luni a decedat unul, însă o să vină altul, luna viitoare. Deci, aici, pentru cheltuieli de funcționare, eu zic că, una peste alta, ne vom descurca”.

În același timp, edilul amintește că proiectele de anul trecut merg mai departe doar datorită excedentului înregistrat la finele anului. Primăria a beneficiat de avansul fondurilor europene (1,8 milioane lei), iar alți 1,8 milioane lei au fost puși deoparte pentru cofinanțări. Banii din conturi cu care Primăria Răcășdia a pășit în noul an a dus însă la un buget foarte sărac în 2019. Ca toate celelelalte UAT-uri, Răcășdia a plătit pentru faptul că are proiecte. „Nu puteam cheltui acești bani când eu lucrez la anumite proiecte, unde am nevoie de acea cofinanțare”, a subliniat primarul.Pentru că, trebuie spus, asta i s-a sugerat atunci când s-a plâns de bugetul pentru anul în curs.