Decizia Ministerului Economei, Energiei și Mediului de Afaceri pentru operatorii economici afectați de pandemia de coronavirus

În Monitorul Oficial al României a fost publicat Ordinul Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri cu privire la acordarea certificatelor de situații de urgență în cazul operatorilor economici, în contextul actual al pandemiei.

Potrivit autorităților statului, comercianții vor putea să completeze o declarație pe proprie răspundere, în urma căreia pot obține două tipuri de certificate: pentru întreruperea temporară a activității sau pentru diminuarea încasărilor lunii martie cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor lunilor ianuarie și februarie. Demersurile pot fi consultate integral în materialul apărut în Monitorul Oficial al României, alături de anexele tip care trebuie completate. Operatorii economici pot beneficia doar de un tip de cerere, iar documentele justificative vor fi încărcate online, cu posibilitatea de a nu fi obligatorie și semnătura electronică, în cazul în care semnatarii nu dispun de instrumentul specific. Orice abatere sau declarație în fals va fi sancționată în temeiul legii.

De asemenea, autoritățile fac publice și diferențele dintre Avizul privind existența Forței Majore și Certificatul de Situație de Urgență.