Decalajul de dezvoltare între județele din Vest, parțial eliminate prin Programul Regional Vest 2021-2027

maxim

Noul Program Regional Vest 2021-2027 va putea atenua diferențele de dezvoltare între județele din regiune, respectiv Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, spune directorul regional ADR Vest, Sorin Maxim. Programul este primul elaborat direct la nivelul regiunii și reprezintă principalul instrument de finanțare din fonduri europene disponibil în Vest. 

Prin noul program, Timișul, Aradul, județele Hunedoara și Caraș-Severin vor avea la dispoziție 1,18 miliarde de euro. Alocarea financiară este cea mai consistentă de până acum, pentru regiune.

„Ne dorim să atenuăm aceste disparități între județe, evident că niciodată nu vor putea fi uniformizate sau de tot eliminate, dar unul dintre indicatorii care este relevant este numărul de IMM-uri la 1.000 de locuitori. Județele Caraș-Severin și Hunedoara au undeva la un sfert din media europeană și la mai puțin din media regională. Aici, Timișul este campion de departe cu numărul de întreprinderi și degeaba investim acolo în zona de IMM-uri, am observat asta de-a lungul timpului, că numărul de proiecte venite din zona IMM-uri era foarte mic. Indiferent cât am investi acolo, evident că nu avem o masă critică de companii care să poată duce aceste investiții și, evident, continuăm cu investițiile pe care le-am avut și până acum în zona de IMM și microîntreprinderi și vom face diferența prin două programe de finanțare a microîntreprinderilor, atât în Caraș-Severin, cât și în Hunedoara.”, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Cofinanțarea va fi diferențiată în cele patru județe.

„Regiunea noastră oricum e una care are cel mai mare prag de cofinanțare național, la fel ca București-Ilfov, dar pe regulamentul european, județul Caraș-Severin va putea scădea acest procent cu 10% din cauza scăderii masive a populației, lucru care se întâmplă și în județul Hunedoara. Județul Hunedoara mai are încă 10% scădere datorită faptului că este unul afectat de tranziția justă care face această trecere de la zona de producere a energiei pe combustibili tradiționali fosili către energie verde. Și, de exemplu, pe microîntreprinderi, diferența va fi 10% în zona de județe Hunedoara, Caraș-Severin și 25% în zona de județe Arad și Timiș. În general, cofinanțarea trebuie avută în vedere la nivelul regiunii, deci clar că trebuie să stimulăm cumva cel puțin interesul și rămânerea unor capacități în aceste zone, dacă nu chiar atragerea lor prin aceste investiții.”, a mai explicat Maxim.

În privința productivității, comparativ cu media europeană care se situează în jurul a 80%, regiunea Vest se situează la 43-45%.

„Trebuie văzute lucrurile în perspectiva bună, în sensul că avem unde crește, avem o mare capacitate care ar putea fi folosită pentru a produce plusvaloare și se vede că o mare parte din companiile multinaționale care au venit aici cu zona de manufacturare în prima decadă a anilor 2000 au transformat foarte mult din această zonă de producție în ceea ce înseamnă centre de cercetare, de tehnologie, deci se poate produce mai multă plusvaloare și cred că și noi, ca regiune, pentru companiile românești, trebuie să facem acest lucru. Raportat la celelalte regiuni, nu suntem campioni. București este de departe, aș putea spune că și N-V este o regiune care are în zona de cercetare un procent mai mare alocat decât regiunea noastră.”, a mai spus Sorin Maxim.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/