Decada Culturii Germane în Banatul Montan, în plină desfăşurare

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Cea mai amplă serie de manifestări culturale ale etniei germane din Banatul Montan se află în plină desfăşurare în localităţile Caraş-Severinului. Slujbe religioase, festivaluri muzicale, întâlniri literare şi expoziţii de artă încununează Decada Culturii Germane, ajunsă la cea de-a 24-a ediţie.

Ieri s-a desfășurat la Reșița Festivalul Interetnic de Muzică Corală 2014, organizat de Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin, sub mottoul „Cea de-a 12-a Întâlnire a formaţiilor muzicale şi a corurilor germane în Banatul Montan”. “Astfel s-au reunit la Reșița, mesagerii cântecului și ai muzicii populare și culte germane, dar și reprezentanții cântecului românesc și ucrainean din mai multe localități din țară și din Austria, oaspeții prezenți fiind răsplătiți cu aplauze la fiecare apariție în program.  Festivalul Interetnic de Muzică Corală 2014 a fost cofinanțat printr-un proiect depus de Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin la Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, aflându-se la cea de a XII-a ediție“, a spus preşedintele Forumului, Erwin Iosef Ţigla.

Mâine se aniversează 15 ani de formație de teatru școlar în limba germană „Rolf Bossert” la Reșița, dar și 10 ani de la inaugurarea Centrului German de Tineret, Documentare și Cultură / Biblioteca Germană „Alexander Tietz”. Oferta culturală a Decadei este însă mult mai bogată și continuă cu evenimente care au loc la Anina, Bocșa, Caransebeș, Dognecea, Gărâna, Oravița, Oțelu Roșu, Reșița, Sasca Montană și Văliug.

promovare banner maxagro Muzeul TM
O acţiune cu care suntem obişnuiţi la evenimentele etnicilor germani este emiterea de timbre. La recomandarea Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Federaţia Filatelică Română organizează împreună cu Asociaţia Filatelică din Caraş-Severin aplicarea de timbre speciale conform următorului calendar:Luni, 6 octombrie –  „10 ani Centrul german de tineret, documentare şi cultură „Alexander Tietz” Reşiţa”,  la O.P. Reşiţa 1; marţi, 7 octombrie – „Formaţia de teatru şcolar german „Rolf Bossert” Reşiţa”; sâmbătă, 11 octombrie – „Formaţia de dansuri populare germane „Enzian””, tot la O.P. Reşiţa 1. Joi, 16 octombrie, la O.P. Bocşa 1 se aplică timbrul „130 de ani de la naştere şi 40 de ani de la moartea pictorului academic şi sculptorului Tiberiu Bottlik”. Au fost deja aplicate asemenea timbre cu denumirea: „A 21-a Sărbătoare a germanilor din Banatul Montan (Secu, 3 octombrie 2014)”, vineri  la O.P. Reşita 1, şi „Decada culturii Germane în Banatul Montan, Ediţia a XXIV-a”, sâmbată, 4 octombrie, tot la O.P. Reşiţa 1.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/