În fiecare ani, în data de 5 octombrie sărbătorim „Ziua Mondială a Educației“, cu rapoarte, statistici și zi liberă pentru dascăli. Este un moment important, care ne arată unde ne situăm la 30 de ani de la revoluție și unde ne este locul în Uniunea Europeană.
Bine, nu stăm, dovadă că România este ţara cu cea mai mare rată de analfabeţi funcţional din UE. Procentul de analfabetism este în jur de 40%, potrivit specialiștilor români, însă, rapoartele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), realizate după testele PISA 2015 arată alte procente, chiar mai mari.
În opinia specialiștilor de la „România Educată“ „42% dintre copiii români de 15 ani sunt analfabeți funcțional! Nu pot folosi o hartă. Nu pot folosi informația citită într-un manual pentru a rezolva probleme apărute în viața de zi cu zi. Deși pot citi, ei nu reușesc să folosească informația dobândită pentru a rezolva probleme de zi cu zi. De exemplu, nu pot înțelege instrucțiunile dintr-un manual sau nu pot alege ruta optimă de deplasare, folosind o hartă”.
Cât despre lectură, nici vorbă. Cărțile sunt aruncate la tomberoane ori pe tarabă la piață, alături de legătura de mărar care a ajuns să prețuiască mai mult decât un un roman!