De sărbătorile de iarnă, ANSVSA începe controalele tematice

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) desfășoară controale tematice specifice sărbătorilor de iarnă, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare și răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA), potrivit unui comunicat citat de Mediafax.

Până în 7 ianuarie 2019, Autoritatea va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă măsurile privind combaterea PPA, a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii proaspete de porc, precum și a modului de marcare şi certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor din carne de porc, sau care conţin carne de porc.

În acest sens, la nivelul DSVSA judeţene vor fi constituite echipe care, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratelor de Poliţie, vor efectua controale oficiale având drept scop verificarea modului de sacrificare a porcilor care se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine şi publicate pe site-ul ANSVSA.

„Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spații decât cele autorizate sanitar veterinar”, se arată în comunicatul de presă al Autorității. Cel de-al doilea scop îl reprezintă verificarea modului de respectare a cerințelor legislației Uniunii Europene aplicabile comerțului cu porcine vii, precum și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci vii, ca urmare a apariției și evoluției focarelor de PPA.

Controalele vor fi efectuate și în trafic, cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratelor de Poliţie județene, pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii și produselor din carne. De asemenea se va verifica modul de respectare a cerințelor legale aplicabile comerțului cu carne proaspătă și produse din carne, ca urmare a apariției și evoluției unor focare de PPA. În plus, va fi vizată și comercializarea ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, precum și peştelui şi produselor din pescuit.

„Obiectivele vizate în cadrul acestor acțiuni sunt: pieţele agroalimentare, abatoare, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc.)”, menționează reprezentanții ANSVSA.

Piețele agroalimentare vor fi supravegheate de către medicii veterinari, care vor sancționa comercializarea produselor în alte condiții decât cele prevăzute de normele sanitare veterinare, conform comunicatului de presă al Autorității.

La nivelul DSVSA judeţene și al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO), până în 24 decembrie şi între 27 decembrie și 7 ianuarie va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. De asemenea, la nivelul DSVSA judeţene și al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) vor fi afișate locațiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella Spiralis în carnea de porc.

Sursă foto: adevarul.ro