„De prin zestrea Banatului” revine în fața publicului reșițean

festival folcloric

După o pauză îndelungată, cauzată de pandemia de COVID-19, festivalul dedicat promovării tradițiilor, muzicii, graiului, dansului și portului popular din Banatul de munte revine pe scena reșițeană, la finele acestei săptămânii.

Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, alături de Episcopia Caransebeșului, organizează sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 12.00, în Sala Lira a Liceului de Arte „Sabin Păuța” din Reșița, cea de-a patra ediție a Festivalului folcloric „De prin zestrea Banatului”.

Este vorba de îndrăgitul festival dedicat promovării tradițiilor, muzicii, graiului, dansului și portului popular din Banatul de munte care, după o pauză îndelungată, datorată condițiilor pandemice, revine pe scena și în atenția tinerilor de la ATOR.

Astfel, prin implicarea și participarea grupurilor de tineri din mai multe zone ale Caraș-Severinului (Reșița, Bocșa, Valea Timișului, Valea Bistrei, Valea Cernei, Caransebeș, Măureni, Borlova, Mercina), organizatorii își propun prin  acest eveniment să aducă, pentru o zi, într-un singur loc, frumusețea și specificul fiecărei zone reprezentată pe scena festivalului.

Scopul central al evenimentului este acela de a promova, în rândul tinerilor, tradiția, obiceiul, cântecul, jocul, graiul și portul popular din Banatul de Munte, prin responsabilizarea și implicarea acestora în realizarea a câte un moment artistic la alegerea fiecărui grup participant. Totodată, tinerii sunt încurajați să descopere și să se apropie și de tradițiile și obiceiurile locale, din zonele din care aceștia provin, aceștia ducându-le mai departe, prin prezentarea lor.

„Suntem bucuroși că în acest an îndrăgitul nostru festival folcloric poate fi organizat din nou, după o lungă pauză în care doar am sperat să îl mai putem avea. Participanții noștri sunt tineri pe care am avut ocazia să-i întâlnim, în această vară, în taberele pe care le-am organizat în județ, și ne bucurăm că o parte dintre ei au acceptat invitația de a ne fi alături și aici. Festivalul are o importanță foarte mare pentru noi, întrucât prin acesta ne-am asumat să aducem în lumină tradițiile, obiceiurile, portul, jocul și graiul din Banatul de Munte, pe care încercăm, de altfel, să le punem în valoare de fiecare dată când avem ocazia. Aceasta este zestrea adevărată a județului nostru, ceea ce trăiește peste timpuri și care nu are voie să fie uitată, iar noi suntem mai mult decât onorați pentru această responsabilitate pe care ne-am asumat-o, între tineri, de a duce cu noi, mai departe, zestrea Banatului de munte“,  a declarat Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte.

Evenimentul se bucură și de susținerea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, a Casei Tradiției și Meșteșugului Popular, dar și a Liceului de Arte Sabin Păuța” din Reșita.

FOTO: ARHIVĂ


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/