De peste 40 de ani, la Reșița, dulciurile spun poveștile Mihandrei

anca gaita

Reșițeancă prin adopție, Anca Gaiță deține una dintre cele mai cunoscute cofetării din oraș, printre primele apărute după 1990.

Iar meseria, brățară de aur a transmis-o mai departe elevilor de la Liceul economic din Reșița, unde timp de 12 ani a predat ore de tehnologie.

„Provin din zona Băile Herculane, mai precis din localitatea Cuptoare, acolo unde la tot pasul erau gospodine care știau să facă dulciuri de casă. Și dacă eu cu asta am crescut, mai târziu și eu asta am făcut. Deși, inițial, am studiat cu totul altceva, finanțe-bănci, și mai târziu inginerie și management în alimentația publică și agroturism. Am fost tentată de dulciuri, nu doar să le fac, ci să le și mănânc. Până la un moment dat…”

Anca Gaiță își amintește cu plăcere de începuturi.

„Inițial am lucrat la cofetăria Romarta și cea din cartierul Moroasa, din zona Fluturelul. Eram tânără, aveam puțin peste 20 de ani când mi s-a încredințat să conduc o cofetărie nou construită și dată în folosință, cofetăria „Panseluța”. Era dotată cu laborator propriu , fiind situată la blocul din curbură, pe Calea Caransebeșului. Poate că unii reșițeni, mai vechi își amintesc de ea. M-a responsabilizat foarte tare faptul că aveam un colectiv alcătuit din vreo 20 de persoane, unele chiar mai în vârstă decât mine. Se lucra în două schimburi, uneori de sărbători chiar și în trei. Am reușit să rentabilizez cofetăria, și drept recompensă am fost avansată mai târziu la Cofetăria „Primăvara”, de la Complexul Comercial Victoria, din Reșița.

anca gaita 3

 

A rămas peste ani în același loc pe care în timp, l-a „ridicat”, l-a înfrumusețat și i-a conferit valoare. Din 1992, a privatizat cofetăria, devenind antreprenor cu acte. Cu alte cuvinte, fosta cofetărie Anca, actualmente „Mihandra” îi aparține. E locul unde îi îndulcește pe reșițeni cu prăjituri și torturi deosebite preparate după rețete care sunt pe placul și celor mai mofturoși dintre clienți. Dar cine e Mihandra? Dincolo de Mihaela-Andrada, abrevierea numelui compus al fiicei sale, Mihandra a rămas peste timp, un spirit, un nume identitar pentru persoana care a crezut din totdeauna în visul său. Visul de a da glas imaginației în acest domeniu din pasiune pentru dulciuri. A învățat să fie foarte atentă la tot ce înseamnă calitatea produselor și a  ingredientelor folosite. În laboratorul propriu sunt preparate prăjituri având la bază rețete românești tradiționale. În mod clar, Anca Gaiță este genul nou de antreprenor care îmbină talentul cu marketingul bun și prezența în social-media. Este o rețetă care funcționează perfect!

Pe pagina de Facebook apar adesea bunătăți care îți lasă gura apă. Sunt toate adaptate după ceea ce se poartă, fiindcă și în materie de prăjituri, ceea ce era valabil în urmă cu 20 sau 30 de ani, acum nu se mai cere.

prajituri mihandra

Prăjiturile „Mihandra”

„Noi, pe vremuri, eram cu plăcinte, sucituri, amandine, indiene, eclere, savarine, banane, prăjituri cu un blat alb, cremă galbenă și verde, cu un moț de cremă deasupra. În prezent, predomină noile rețete, producem șamrol, buble-gum, kinder, tort Royal, tort Mihandra. Folosim doar frișcă naturală, unt de calitate și ciocolata belgiană. Ne apreciază lumea, vine și cumpără produsele noastre. S-a întâmplat să vină cineva special din Timișoara după niște prăjituri numite banane.”

amandine mihandra

Amandine „Mihandra”

De acum nu mai este nevoie să fie parcurși kilometri, doar pentru a ajunge la plăcerile dulci. „Am reușit să deschidem de curând la Timișoara, împreună cu fiica mea, Andrada, cofetăria Vanilla, aflată pe B-dul Regele Carol I nr.14, pe care ea o administrează.

cofetaria vanilla tim

Și fiica mea a făcut finanțe-bănci, este absolventă a Universității de Vest, dar a plecat de la Reșița un un bagaj de cunoștințe legate de cofetărie și administrarea ei, bine puse la punct. A preluat afacerea de la Timișoara și a adus o nouă viziune, păstrând totodată esența și tradiția cofetăriei. Dedicată excelenței și inovației, Andrada continuă să încânte clienții cu delicii unice și savuroase.

cofetaria vanilla

Cofetăria Vanilla

Revenind la Anca Gaiță trebuie amintită pasiunea sa pentru formarea continuă, în cei peste 44 de ani de activitate profesională și 15 ani în învățământ. Pentru că doar o persoană cu adevărat pasionată de studiu poate absolvi a doua facultate cu specializarea inginerie și management în alimentația publică și agroturism, cu un pas înaintea retragerii din activitate. Pe lângă existența în palmares a unei bogate colecții de diplome obținute în urma numeroaselor cursuri absolvite în domeniul bancar, al pedagogiei și psihopedagogiei pentru copii cu nevoi speciale, dar și studii postliceale în turism, alimentație publică și patiserie.

anca gaita

Anca Gaiță

De-a lungul anilor, doamna dulciurilor cu renume, s-a implicat în numeroase acțiuni de caritate, fiind alături în campaniile sale de Asociația „Uniți Reușim” în numeroasele acțiuni de voluntariat desfășurate la spitalele și Centrele pentru persoane vârstnice din Reșița și Anina.

Timp mai este suficient, de aceea știm că Anca Gaiță, în continuare va merge cu ambiția și determinarea la braț!

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/