Vă invităm să faceți cunoștință cu Jessica Dantas și Lauren Wearen, două dintre talentatele jucătoare de la CSM Caransebeș, sosite în municipiul de pe Timiș și Sebeș tocmai de pe continentul american.
Cineva spunea că „regulile de volei sunt simple. Dacă este pe podea, ridicați-l și scoateți-l în aer. Dacă este în aer, ține-l departe de podea.” Totuși, nicio regulă nu împiedică să „servești” mingea de volei, tocmai peste „fileul” oceanului, până în terenul unei echipe de volei dintr-un orășel de munte, urmându-ți astfel visul, „jucând” unul dintre cele mai importante jocuri din viața ta, trăind una dintre cele mai importante experiențe – cam așa s-ar descrie, în doar câteva cuvinte, povestea lui Jessy și a lui Lauren, jucătoarele străine de la echipa de volei feminin CSM Caransebeș.
Jessica Euda Dantas
Jessica Euda Dantas, născută în capitala Braziliei, São Paulo, are 32 de ani și practică sportul încă din copilărie, fiind influențată de tatăl și frații ei, pe care îi urmărea ca cea mai mare susținătoare a lor la meciurile de fotbal. Pe lângă sport, Jessica iubește marea și plimbările la plajă alături de familia ei. În timpul sezonului de volei, îi place să citească și să vizioneze seriale.
Evoluția Jessicăi Dantas pe terenul de volei nu a rămas neobservată. Cu ajutorul unui om de afaceri, în septembrie 2024, a ajuns la CSM Caransebeș. Deși, la început, a întâmpinat dificultăți în comunicare, utilizând o aplicație de traducere și ajutorul unei coechipiere vorbitoare de italiană, o altă limbă cunoscută de braziliancă, în prezent, Jessica Dantas înțelege multe cuvinte în limba română. Jessica este recunoscătoare antrenoarei Laura Andrei și colegelor pentru ajutorul pe care i l-au acordat în procesul de învățare a limbii, ceea ce a ajutat-o să se adapteze mai ușor.
Pe lângă acest aspect, echipa de volei a primit-o pe tânăra braziliancă cu multă deschidere și prietenie: „Îmi amintesc de aniversarea mea, în data de 11 septembrie. Deși eram de puțin timp la Caransebeș, echipa a fost foarte drăguță, m-au sărbătorit cu prăjitură și flori. Nu este deloc ușor să fii departe de casă, îndeosebi în zilele importante din viață, cum e ziua de naștere, dar Laura și fetele m-au ajutat. Cel mai trist sentiment care mă încearcă în această experiență este dorul de familie, care nu dispare niciodată.”
Cu toate acestea, echipa de volei îi este acum o a doua familie, subliniază Jessica:
„Am trăit lucruri inedite alături de colegele mele și de antrenoarea noastră. Una dintre cele mai amuzante și frumoase experiențe trăite alături de ele, înafara terenului de volei, a fost petrecerea de 18 ani a unei coechipiere, unde am aflat mai multe despre cultura țării, am învățat chiar și un dans traditional, folcloric. Le sunt foarte recunoscătoare tuturor. Îi sunt recunoscătoare în mod deosebit lui Roxy (Roxana Valagiurgi, căpitanul echipei de volei CSM Caransebeș), pentru că, atunci când am ajuns la Caransebeș, ea și familia ei m-au primit. A însemnat foarte mult pentru mine. Lauren și Ioana sunt fetele cu care locuiesc, de aceea, cu ele am avut cel mai mult contact și au fost foarte importante în procesul meu de acomodare. Karla și Naomi, de asemenea, când erau acasă. La finalul sezonului, le-am cunoscut mai bine pe Andrada și Țiți, două fete cu inimi uriașe, care m-au ajutat foarte mult. Îmi exprim recunoștința și față de copiii care fac parte din proiect, juniori, adulți, Laura și club, dar și față de domnul primar Felix Borcean și tuturor sponsorilor noștri.”
Experiența la CSM Caransebeș i-a împlinit visul de a juca și înafara țării ei, peste oceane, dar și de a cunoaște o altă cultură și limbă. Despre Caransebeș, Jessica Dantas are numai cuvinte de laude, descriindu-l ca fiind nu doar un oraș frumos, ci și primitor, cu oameni deosebiți, care i-au făcut mai ușoară acomodarea: „Faptul că oamenii mă recunosc pe stradă și sunt drăguți cu mine mă face foarte fericită!”
Întrebată care sunt activitățile preferate, exceptând voleiul, pe care le practică la Caransebeș, Jessica a răspuns: „Îmi place să mă plimb prin Caransebeș, un oraș frumos. Un loc care mie îmi place foarte mult este biserica mare din centru (Catedrala Episcopală). De asemenea, îmi place să gust din gastronomia românească. Supele de aici sunt foarte bune, mai ales atunci când e mai frig afară!”
Dincolo de micile plăceri și bucurii ale experienței peste hotare, pentru Jessica, munca de voleibalist nu se oprește nici înafara terenului de volei. Chiar și în vacanță sau în zilele în care nu are antrenament, brazilianca nu renunță la antrenamentul cu greutăți la sală, ajutând-o să își mențină concentrarea și pregătirea, fiind, de asemenea, important pentru sănătate.
„Pentru reușită, cel mai bun lucru este să ai grijă de sănătatea, mintea și corpul tău. Eu sunt foarte mulțumită de tot ce am realizat la CSM Caransebeș și sper să atingem obiectivul final: promovarea în Liga A1!”
Cu acest gând, își încheie povestea Jessica Dantas, oferind un sfat tuturor celor care doresc să practice volei de performanță, și nu numai, fiind un sfat foarte bun și pentru „terenul” numit viață:
„Urmează-ți visele, antrenează-te din greu, fii dedicat, învață să lucrezi în echipă, profită la maximum de timpul tău făcând ceea ce îți place și respectă pe toată lumea, pentru că toată lumea are de învățat și de la toți avem câte ceva de învățat!”.
Lauren Danielle Weaver
Lauren Danielle Weaver are 24 de ani și este din Maryland, aflat la 30 de minute distanță de Washington DC. A crescut practicând sporturi precum fotbal și atletism. La vârsta de 13 ani, a renunțat la fotbal pentru a se înscrie la echipa de volei a liceului. De atunci, Lauren a jucat doar volei, dorindu-și să facă performanță. În SUA, din cauza faptului că voleiul nu este atât de popular precum fotbalul sau baschetul, jucătoarele care cochetează cu voleiul în liceu sunt nevoite ca, la absolvirea liceului, să plece în alte țări pentru a-și împlini visul, îndeosebi în țări europene, ceea ce a făcut și Lauren Weaver.
Un agent sportiv din SUA a anunțat-o că un club de volei din România îi propune un contract, iar cu această veste, a început una dintre cele mai interesante experiențe din viața lui Lauren, un pas spre împlinirea unui vis. Astfel, în septembrie 2024, Lauren Weaver a ajuns la Caransebeș, începând antrenamentele chiar din acea zi.
„Am trecut prin multe experiențe incredibile alături de CSM Caransebeș. M-am bucurat de fiecare joc câștigat, simțeam că efortul ne este răsplătit, astfel încât fiecare victorie mă făcea mândră de mine și de colegele mele. De aceea, cele mai triste experiențe trăite aici sunt chiar jocurile pe care le-am pierdut. Atunci când ești obișnuit cu victoria, fiecare eșec te tulbură, dar totodată te motivează”, a spus Lauren, întrebată despre cum ar descrie experiența alături de CSM Caransebeș și despre cea mai tristă experiență trăită.
Atunci când a venit vorba despre momentele fericite sau amuzante, Lauren și-a adus aminte de primul meci în deplasare, atunci când, la întoarcerea acasă, colegele au început să cânte cântece americane difuzate pe canale americane cunoscute. A fost prima dată când a realizat cu adevărat cât de cunoscută este cultura americană, interesul românilor față de aceasta, ceea ce a ajutat-o să se adapteze și mai bine la Caransebeș.
Întrebată despre cum ar descrie orașul, Lauren a precizat: „Iubesc Caransebeșul, faptul că totul este la doi pași de locul în care locuiesc. Îmi place siguranța pe care orașul vostru o oferă, nu mă tem să mă plimb seara târziu. Îmi place să admir arhitectura clădirilor din zona centrală, este impresionantă, îndeosebi cea a Primăriei. În România, am văzut cele mai frumoase biserici din lume. Îmi place că românii se mândresc cu patrimoniul lor cultural și încearcă să îl pună în valoare. Dacă ar fi să menționez și un lucru care nu îmi place, ar fi faptul că, în România, am văzut cele mai multe animale fără stăpân pe străzi.”
Deoarece a descoperit o Românie frumoasă, despre care nu știa mai nimic atunci când își pregătea bagajul pentru decolarea la CSM Caransebeș, Lauren și-a propus să își aducă întreaga familie în țara noastră pentru a o vizita.
„În viitor, mă gândesc la posibilitatea de a-mi continua cariera sportivă în Europa. Chiar dacă nu voi rămâne în România, îmi doresc să revin ori de câte ori am ocazia. Am creat o legătură specială cu colegele mele, există fete cu care am legat o prietenie frumoasă, care cu siguranță va rezista în timp, colege pe care m-aș bucura să le pot revedea din când în când. Atunci când practici un sport de echipă, tot ceea ce experimentezi cu echipa respectivă, atât victorii, cât și înfrângeri, bucurii și dezamăgiri, creează conexiuni indestructibile”, a mai adăugat Lauren Weaver.
Ce i-ar sfătui Lauren pe tinerii care doresc să își împlinească visurile?
„Să profite din plin de orice oportunitate li se oferă, chiar dacă asta înseamnă să își părăsească orașul natal sau țara. Este o experiență care te ajută să te dezvolți. Încearcă o mâncare nouă, fii comunicativ cu localnicii, fă-ți prieteni noi! Ia tot ceea ce e bun din experiența pe care o trăiești, bucură-te la maximum de orice. Și atunci când îți este greu sau ai nesiguranțe, gândește-te la faptul că unii doar visează la oportunitățile ce ție ți se oferă!”
Ați făcut cunoștință cu poveștile a două dintre jucătoarele care țintesc în Liga I alături de echipa de volei feminin CSM Caransebeș, cele care au îndrăznit să treacă oceanul spre a trăi una dintre cele mai provocatoare experiențe din viața lor, fiind un exemplu de muncă, determinare, curaj, conștiinciozitate și succes.