De patru ori S.O.S.! Centrele medicale de permanență din județ, închise din lipsă de finanţare!

Tocmai în anul în care factorii de decizie județeni din domeniu anunțau că se deschid noi centre medicale de permanență în județ, la jumătatea acestui an, ajungem în situația paradoxală ca și centrele de permanență din județ deja existente (Bocșa, Bozovici, Constantin Daicoviciu și Soceni) să își închidă ușile!

„Eu am aflat abia vineri, adică exact în ziua când au pus lacătul pe ușă”, explică Adrian Stoicu, primarul din Bozovici, una dintre zonele care au cea mai mare nevoie de un asemenea centru sanitar.

„Pot să confirm că, începând cu 31 mai 2018, toate cele 4 centre de permanență nu mai au contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate”, ne-a declarat Flavius Rotariu, purtătorul de cuvânt al CJAS. Cu toate acestea, se pare că medicii coordonatori ai acestor centre sunt la sediul CJAS pentru a discuta cu conducerea.

Motivul închiderii acestor centre este lipsa de fonduri. Ministerul Sănătății nu a prevăzut în buget fonduri către CJAS pentru finanțarea acestor centre! Așa că ele pot funcționa, dar fără să aibă finanțare de la Casa de Asigurări, care nu are asemenea sume bugetate.

Cu toate acestea, primarul Adrian Stoicu spune că a vorbit la București și are garanții că centrele vor fi redeschise. „Medicii oricum se tot plângeau că serviciile le erau decontate cu întârziere, așa că nu au mai vrut să lucreze pe promisiuni. Avem promisiuni de la București că situația se va rezolva. Și, dacă nu se rezolvă, noi suntem dispuși să finanțăm și aceste centre, căci ele sunt esențiale pentru comunitate, cum finanțăm și spitalul”, spune primarul Stoicu.

Mai mult, complet paradoxal, nici Stația de Ambulanță de la Bozovici nu are medic deloc, iar pe tura de noapte era o singură autospecială în stație. E drept că, recent, a fost suplimentat numărul autospecialelor, existând în stație două ambulanțe și ziua și noaptea.

Decizia închiderii Centrului de Permanență de la Bozovici anulează și serviciile SMURD de acolo, căci ambulanțele SMURD nu pot transporta bolnavii la Reșița, din cauza protocoalelor interne, singura unitate unde paramedicii de la SMURD Bozovici pot duce bolnavii fiind Centrul de zi și Centrul de Permanență Bozovici.