Fără nicio îndoială, grădina zoologică din Reșița a devenit unul dintre principalele puncte de atracție ale județului Caraș-Severin. Turiștii din țară, dar și din străinătate vin aici pentru a admira un astfel de loc care merită plasarea în top 3 la nivel național.
În ultimii ani, Grădina Zoologică „Ioan Crișan” din Reșița a explodat. Dezvoltarea se vede cu ochiul liber, iar implicarea unor oameni care fac totul din pasiune duce la atragerea turiștilor de la sute de kilometri distanță.
„Vizitatori sunt din toată țara și din străinătate: din Austria, din Germania, din Belgia. Turiștii care tranzitează orașul trec și pe la grădina zoologică. Există media pe zi de 100 de vizitatori, sfârșitul de săptămână aduce între 300 și 600 pe tot weekend-ul, aproximativ 800 pe săptămână și cam 4.000 pe lună. De exemplu, în luna aprilie am avut o zi cu 1.300 de vizitatori, acela a fost un record de vizitare a grădinii zoologice”, explică șeful serviciului, Gabriel Stănucă, pentru Express de Banat.
Și pentru a avea atât de mulți turiști, Direcția Generală Învățământ, Cultură, Tineret, Sport și Culte, din care serviciul pentru administrarea grădinii zoologice face parte, dar și Primăria Reșița depun eforturi. Uneori chiar să-și depășească promisiunile. Așa că, dacă în primăvară Gabriel Stănucă ne-a dezvăluit că va aduce 3 sau 4 animale noi, în luna august surprizele au depășit așteptările. „Am adus o pereche de canguri pitici, o familie de lame, o familie de maimuțe – pavianul cu mantie, am adus pereche la mara, am adus pereche la poneiul Shetland, am adus pereche la leu, o pereche de lebede albe și o femelă de jaguar”. Noile exemplare nu presupun cheltuieli suplimentare din partea grădinii zoologice din Reșița. „Noi dăm la schimb coati, cerb lopătar, că noi avem surplus de animale în grădina zoologică, un păun. Nu există un cântar, cine dă mai mult, cine dă mai puțin, nu. Noi avem surplus de animale și corect e să ne mai aerisim, pentru că oricum vor făta din nou și tot așa. E un lucru bun, un lucru benefic că putem sprijini alte grădini zoologice cu exemplare sau cu specii de animale diferite”.
Se pare că noutățile pentru acest an se opresc aici. Anul viitor însă este posibil să vedem la Reșița zebre și cămile, ceea ce ar însemna că locația va fi completă raportat la țarcurile deja construite.
Până atunci, grădina zoologică din Reșița așteaptă vizitatorii de marți până duminică, între orele 10 și 20.