De la mii de kilometri, cu dor de România! De țara celor plecați!

romani diaspora puterea ro

Din Japonia ne salută Daniela Uchyiama, una dintre româncele plecate peste hotare în căutarea unui vis, dar care a descoperit nu o țară, ci o lume! S-a stabilit în orașul Ashikaga din Japonia, unde predă limba engleză, la treptele școlare primară și gimnazială. O altă româncă plecată din țară, de această dată în Austria, spune cu tristețe, dar și cu resemnare, că nu are de gând să revină acasă. Acum, pentru ea, la fel ca pentru mulți conaționali, acasă înseamnă departe de România.

„1 Decembrie, La mulți ani! Celor dragi le doresc sănătate înainte de toate! Pace în lume, liniște în casă, bucurie în suflet și bucate pe masă!”, transmite Daniela Uchyiama.

Nu a mai fost acasă de 22 de ani. Îi e dor de locurile natale, de cei dragi. „Dorurile românului plecat sunt multe… Dorul de casă se alină câteodată cu ajutorul muzicii românești. România e o țara frumoasă, cu oameni cu suflet mare. E adevărat că așa «ca românul nu-i niciunul», vorba cântecului.” În trecut, Daniela Uchyiama organiza evenimente cu prilejul acestei sărbători împreună cu câteva doamne românce, stabilite în aceeași zonă, dar în ultima perioadă a renunțat mai ales din cauza restricțiilor sanitare cauzate de pandemie. „Ne este teamă de interacțiunea cu grupurile mari de oameni. Așa că privim pe internet, răsfoim cutia cu amintiri și tot ne bucurăm sufletul azi, de Ziua Națională! Eu sunt educator școlar și japonezii din jurul meu vorbesc foarte frumos despre țara mea, despre România și sunt persoane care chiar ar dori să o viziteze. Așteptăm să vedem ce ne rezervă viitorul!”

daniela uchyiama

O altă româncă, Maria Ecaterina, ne-a lăsat un mesaj. De această dată, din Austria, țara unde românii au devenit oficial a doua cea mai mare naționalitate străină. Numărul cetățenilor români care locuiesc în Austria a depășit 123.000.

„Eu sunt plecată de 14 ani în Austria unde m-am căsătorit. Nu m-aș mai întoarce în România, asta e clar, fiindcă aici e casa mea acum. Dar de câte ori aud imnul, mi se face pielea de găină și e clar că îmi pare rău de țara mea. Îmi pare rău că nu e mai bine. Îmi pare rău că în continuare sunt mulți copii care cresc în nevoi și vârstnici care abia își pot duce viața și suferă, bătrâni care mor în frig.”

Maria Ecaterina are copii. S-au născut în afara granițelor României, însă iubesc tradițiile și bogățiile acestei țări.Copiii mei sunt născuți aici, dar iubesc România, turtele, lubenița, iubesc să iasă pe stradă și să se joace cu copii necunoscuți. Le place că pot merge la colindat și nimeni nu cheamă Poliția, iubesc lacurile și apele termale din România, iubesc băbuțele de pe străzi și mai ales ar strânge toți câinii la noi acasă, doar să nu îi mai vadă pe stradă, ai nimănui. România e țara mea de suflet și așa va rămâne pentru totdeauna, însă la cum e situația politică, mi se strânge inima ghem când mă gândesc la cum va arăta țara mea în viitor. Și sper din tot sufletul să fie bine!”