Spre deosebire de alții de vârsta lui, Alex Tiba a ales demult drumul pe care dorește să îl urmeze.
De pe la opt ani, pe vremea când în loc de mașinuțe sau jocuri lego, și-a dorit foarte mult un cadou atipic: un manechin pentru coafat. A primit de la mătușa lui din Spania, exact ceea ce a visat: un cap de păpușă cu păr, numai bun pentru exersat împletituri. „De aici am pornit, de la împletiturile pe care le făceam fetelor de vârsta mea. De fapt pasiunea am dezvoltat-o pe la vreo șase ani, după ce am observat cum își făcea singură părul spic, o doamnă internată în spital cu băiatul ei, în același salon cu mine și cu mama mea. Și am rămas fascinat de chestia asta! Un păr împletit spic mi-a schimbat rostul, a fost ca o călăuză, fiindcă eu am știut de atunci că asta vreau să fac în viață! Iar mama, a avut încredere în mine. Visam noaptea coafuri, uneori nu puteam să dorm până când nu mă așezam în fața manechinului să exersez.”
Manechinul a fost util o bună perioadă de timp. Apoi, tânărul a trecut la categoria avansați dorindu-și diversificare. „Am vrut să știu să fac coafuri buclate, să lucrez cu placa, să ondulez, să întind, ceea ce pe un manechin cu păr sintetic nu am reușit. Așa că aveam nevoie de un altul. Și mi-am strâns eu bani, am cumpărat cu vreo mie de lei un manechin cu păr natural. Am schimbat de atunci mai multe, în prezent am unul de decor la salonul din Caransebeș.”
Anul 2020 – reper important în activitatea tânărului hayrstilist în devenire
„Da, atunci am făcut cursul de bază, acreditat. Aveam 14 ani când mi-am descoperit o altă pasiune, aceea de a vopsi. Aș fi vrut să merg și mai devreme la curs, dar nu m-a primit nimeni fiindcă eram prea mic.
Noroc cu doamna mea învățătoare care m-a recomandat unei coafeze ce organiza astfel de cursuri de formare profesională în coafură. De atunci pot să spun că am început să tund și să vopsesc, fiindcă până la acel moment făceam doar coafuri, împletituri și bucle. Iar în pandemie a trebuit să mă opresc din lipsă de cliente.”
Singur la părinți, copil simplu de la țară, a fost susținut mereu de cei dragi. Astfel, acasă, în satul Ciuta, a fost amenajată o cameră cu destinația de salon de coafură. După un timp, cererea devenind tot mai mare, a decis să închirieze un spațiu dintr-un salon aflat în Caransebeș.
Anul trecut, în ultimul an de liceu, își împărțea timpul mergând la cursuri, dar și la muncă. Povestește amuzat că după fiecare probă a examenului de bacalaureat, se grăbea la salon unde îl așteptau clientele care trebuiau coafate, nu avea timp pentru sărbătorit alături de colegii de liceu.
Din dorința de a performa și din nevoia de acumulări permanente, Alex Tiba a urmat alte cursuri de hairstyling de înaltă clasă, susținute de profesioniști la nivel național și internațional.
„Sunt multe persoane pe care le recomandă reușitele profesionale. Pot fi întâlnite în mediul online, sau se știe despre cursurile lor și despre academiile pe care le-au înființat. Așa m-am înscris și eu și am fost până acum la Oradea, Timișoara, Brașov, București și am terminat recent un master-class la Cluj. Sunt mândru că am lucrat sub conducerea unui adevărat artist recunoscut în domeniu, rusul Georgy Kot. Sunt pasionat de partea artistică, de coafură, de creație fiindcă acolo mă simt în elementul meu.”
„La salon, în weekend e cel mai aglomerat, lucrez de la 6 sau 7 dimineața, până seara la 8-9. Vara e sezonul nunților și atunci fac freze, aranjez păr în coafuri sofisticate, iar în timpul săptămânii vopsesc păr lung. Cel mai mult se cere balayage, o tehnică mai nou apărută în acest domeniu. Bine, de vreo câțiva ani, dar e altceva. Presupune vopsitul dar nu de la rădăcina firului de păr, a unor șuvițe fine care curg foarte frumos, cu reflexe interesante. Preferă această tehnică persoanele mai tinere, dar nu pot să fac o diferențiere, vin la mine la salon și doamnele care doresc o nuanță mai deschisă. Se știe că părul mai deschis la culoare dă o notă ceva mai tinerească. Balayage-ul asigură o anume ținută și 5-6 luni, chiar dacă crește, părul nu pare nevopsit, neîngrijit. Această procedură presupune câteva ore bune de muncă, până la vreo trei sau patru.”
Dacă e să aflăm ce se poartă, tânărul spune că e vorba despre „bucle texturate, cât mai lejere, cele care dau impresia de șuvițe nefinisate, valuri obținute din ondulator. Eu lucrez destul de repede, o oră, maxim o oră jumătate îmi ajunge pentru aranjatul unui păr lung. În general se folosesc foarte multe produse pentru întărire: spumă de păr, lac, ceară, pudră, luciu, dar toate de bună calitate.”
Cât privesc instrumentele, hairstylistul crede că „dacă ai mână bună, poți să lucrezi și cu o placă de 100 de lei. Dacă ai talent și viziune nu e nevoie de foarfeci de sute de euro, nu contează. Dar, ca să îți ușurezi munca, da, trebuie să investești și să te dotezi cu instrumente performante. Din ceea ce am realizat până acum, am reușit să cumpăr fără niciun ajutor, tot ce am nevoie. Sigur că mă bucur de câștig, dar cel mai mult mă bucur de fericirea celor care ies pe ușa salonului, zâmbesc și îmi mulțumesc! Poate clienta are coafura pe care și-a dorit-o tocmai în ziua cea mai importantă din viața sa. Am reușit să coafez multe mirese, iar pentru unele m-am trezit foarte devreme, pe la 4-5 dimineața. Știu că sacrificiul a meritat! Pentru mine, o clientă fericită înseamnă totul!”
Cât despre planurile de viitor, Alex Tiba își dorește să aibă propriul salon de hairstyling, să devină foarte bun în meseria pe care și-a ales-o de mic copil și mai ales, să devină trainer, să împărtășească din informațiile dobândite, să devină un bun formator pentru tânăra generație. La 20 de ani, are toată viața înainte și cum se spune, „nimic nu e imposibil, doar cerul e limita”!
sursa foto: Facebook