De la casca lui Ceaușescu, la masca lui Orban!

Vă mai amintiți cum au fost surprinși politicienii noștri la inundații? Îmbrăcați de parcă ar fi mers la bal sau la serviciu. Oana Niculescu-Mizil defila în fața presei încălțată în pantofi cu tocuri, cot la cot cu amărâții de sinistrați care înotau în noroi. Barca lui Liviu Dragnea, tras la patru ace, împinsă de cinci jandarmi, Ponta, tot în barcă, făcând mișto de ministrul Mediului din acea vreme, Doina Pană, Tăriceanu, ironizând sinistrații de la Otelec cu locurile de cazare în hoteluri.

Am crezut că vremurile alea vor trece odată cu evoluția noastră nu doar ca nație, ci și ca indivizi adaptați la tehnologia nouă, de oameni umblați prin lume. Pe dracu. În România lu’ „Să trăiți, șefu’” și a celor 12 ordonanțe militare nimic nu se schimbă. Ba dimpotrivă, parcă totul e dus la limita extremă a prostiei. Politicienii devin tot mai penibili, demonstrând că aceasta este direct proporțională cu școala pe care o au. Nu mă mai leg de chestiile alea cu îmbrățișatul câinilor și sărutatul cailor, ci mă opresc la ultimul dintre multele exemple de acest gen. Cel de la reședința Brătienilor de la Ștefănești, Argeș.

La 145 de ani de liberalisam, Ludovic Orban a fost invitat să planteze un copac, la umbra căruia să se adune peste ani liberalii de mâine. Gest frumos, salutat și consemnat de presă. Ajuns la fața locului, Orban avea să constate că acel copac fusese plantat cam de multișor, caz în care el nu mai avea obiectul muncii. Până la urmă însă o minte liberală, de-a dreptul luminată, i-a sugerat să râcâie ca găina în jurul copăcelului apoi să astupe la loc, ca și cum atunci ar fi fost plantat copăcelul. Zis și făcut, ca într-un film cu Stan și Bran, la costum și cu masca pe față, președintele PNL s-a pus pe treabă. Momentul astfel imortalizat a fost distribuit, potrivit Mediafax, de ministrul de Interne pe Faceebok, să vadă lumea măreața realizare din mandatul Guvernului Orban. După ce internauții, mai destupați la minte decât guvernanții, au început să facă mișto de acel filmuleț, că, vorba aia, bă, cât de prost poți să fii să te faci că plantezi un copac, doar de dragul de a da bine la televizor? Că dacă faci asta, de unde să știu că în realitate nu faci la fel, mimând lucrul bine făcut cu care Orban și ai lui se tot laudă. Când Marcel Vela și-a dat seama de gafa premierului, gen Viorica Dăncilă, a șters postarea. Prea târziu însă.

În concluzie, de la casca și halatul lui Ceaușescu când turna câte un cancioc de mortar la fundația unei noi construcții, la masca și cazmaua lui Orban, România nu a evoluat deloc în privința năravurilor politicienilor, chit că peste noi au trecut nu știu câte revoluții, programe de guvernare și atâtea bune intenții. Iar după momentul copacului lui Orban de la Ștefănești, nici nu cred că ne vom face bine îndată.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/