De la „ban” sau „bannum” la Banat

Banatul dăinuie pe hartă încă de când istoria își scria printre primele pagini. Cu toate acestea, denumirea locului care ne este acum casă nu are nicio legătură cu originea, etnia, limba sau religia oamenilor care îl populează. Cum s-a născut, totuși, numele Banat?

Rădăcinile etimologice ale regionimului Banat stârnește încă foarte multe controverse. Unii specialiști în domeniu sunt de părere că ceea ce numim astăzi Banat provine din rădăcina unui verb întâlnit la mai multe popoare germanice, și anume „ban”. Acest termen semnifică „a proclama” sau „a anunța”. Aceiași cercetători consideră că de la „ban”, termenul a trecut în latina medievală, unde a luat forma „bannum”.

Aceste idei sunt dezvoltate și de alți specialiști în domeniu care fac săpături în istoria termenului Banat. În opinia acestora însă, „ban” ar proveni din persană, unde înseamnă „stăpân”. Din acea limbă, el ar fi fost preluat de avari. Alte interpretări susțin cu tărie  că „ban” provine de la termenul „bha” care înseamnă a vorbi. Aceluiași termen i se mai atribuie și valențe slave.

Indiferent de originea termenilor care au stat la baza denumirii Banat, aceasta dăinuie încă din Evul Mediu în zona de sud-est a Europei și se referă la un teritoriu asupra căruia se exercita câte o funcție militar-administrativă. Acest fapt, dovedit de specialiști, explică și motivul pentru care, în acea perioadă istorică, Banatul era un termen destul de popular, existând comitate de graniță denumite în acest fel pe toată suprafața de sud-est a Europei. Banatul de Severin, Banatul de Belgrad, Banatul de Sabăţ, Banatul de Timișoara sunt doar câteva exemple în acest sens.

Numele Banat a devenit oficial abia în 1849, atunci când austriecii au fondat o singură provincie în zonă, intitulată „Voivodina Sârbească şi Banatul Timişan”, cu centrul la Timișoara. Deşi nu avea și un statut administrativ, Banatul a rămas cunoscut ca nume bătut în cuie pentru zona de sud-vest a României.

Chiar dacă are mai degrabă legătură cu modul în care istoria țării noastre a evoluat și mai puțin cu istoricul unic al zonei, denumirea Banat a ajuns în timp să fie mai mult decât un simplu nume și mai degrabă o caracterizare a celor care cu fală se denumesc bănățeni.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/