De la 50 de turiști, la 3.000 în fiecare an! Străinii, îndrăgostiți de comuna Margina din județul Timiș

Situată în partea de nord-est a județului Timiș, comuna Margina a devenit în ultimii ani loc de evadare din cotidian. Numărul vizitatorilor a crescut de 60 de ori, iar totul se învârte în jurul unui proiect devenit brand turistic – „Mic dejun la Margina”.

Înconjurată de văi și dealuri împădurite cu arbori seculari, Margina este străjuită de râul Bega care udă teritoriul comunei pe o lungime de aproximativ șase kilometri. În cele nouă sate aparținătoare locuiesc puțin peste 2.000 de oameni, dornici să împărtășească tainele traiului de la țară. Imaginea gospodăriilor situate cu fațada la stradă, drumurile neasfaltate pe care circulă căruțe trase de cai, bucătăriile de vară, grajdurile sau curțile pavate cu pietriș de râu erau prea puțin admirate de vizitatori al căror număr nu trecea de 25 sau 50 pe an.

Din 2016 însă un proiect inedit avea să schimbe imaginea comunei. „Mic dejun la Margina” devenit anul acesta un brand turistic a atras an de an tot mai mulți curioși de o incursiunea în lumea satului bănățean, dar nu înainte de a trece prin bucătăria tradițională. 

„Comuna Margina s-a dezvoltat foarte mult. Înainte aveam anual cel mult 50 de turiști. Acum avem 2.500 sau 3.000. A fost o creștere foarte mare datorită acestui proiect. Noi practicăm turismul de zi. Oamenii vin, ne vizitează, servesc masa și se întorc în Timișoara sau în orașele din apropiere. Ne-am dat seama că putem pune în valoare mult mai bine ceea ce avem noi aici pentru că nu toată lumea își permite să meargă des în excursii de câteva zile sau o săptămână, dar pot veni aici să se relaxeze pentru o zi”, a declarat, pentru Express de Banat, Ionel Costa, primarul Comunei Margina.

Proiectul „Mic dejun la Margina” presupune plimbări cu căruța din fața centrului turistic, acolo unde se servește un mic dejun tradițional cu jumere, slănină, cârnați afumați din chișcant, țuică sau brânză de vacă. Prima oprire se face la Muzeul Satului din Sintești unde sunt prezentate peste 100 de obiecte tradiționale locale, de la haine la mobilier și instrumente muzicale. Turiștii ajung apoi la Casa Tradițională din Zorani, iar mai departe traseul duce peste deal spre Biserica de Lemn din satul Groși. Călătoria se încheie cu un popas unde se servește prânzul ca la stână cu ceaun și mămăligă. Cei mai îndrăgostiți de viața satului sunt turiștii și copiii.

„Străinilor le place chiar mai mult pentru că beau apă de izvor cu mâna, ghidul le spune povești interesante despre locurile comunei și gustă bucate tradiționale la un preț mic – 25, 30 sau 40 de lei în funcție de ceea ce comandă. Opt euro pe o masă e puțin pentru un străin. Mâncarea este foarte bună pentru că se folosesc doar produse tradiționale. Multe școli au auzit de noi și vin în grupuri organizate. Iar oamenii din comună sunt foarte deschiși și știu cum să se poarte cu cei mici. Mi-a zis un copil de șapte ani că ar vrea să locuiască cu părinții lui la Margina. Nici nu am știut ce să îi răspund în primă fază. Ei apreciază foarte mult zona asta pentru că văd animale și alte lucruri pe care nu le văd în oraș”, a mai spus primarul Ionel Costa.

Traseul se poate face și pe jos sau cu bicicleta, are 18 kilometri și durează între patru și cinci ore. Primarul comunei mai are și alte proiecte în plan. Chiar dacă acum se urmărește practicarea turismului de zi, deja se pune problema construirii a două pensiuni pentru că turiștii cer și cazare. Cei care vin din Timișoara sunt avantajați de existența segmentului de autostradă, care sfârșește chiar lângă comună. „Mic dejun la Margina” este un proiect realizat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș, împreună cu Primăria comunei și Centrul Turistic Margina.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/