De Crăciun toate drumurile duc acasă, la Cornuțel Banat. Se apropie sărbătoarea pe rit vechi

cor 2
1000x100 Cuib de vise 1000x100

În comunitățile rurale din Caraș-Severin, locuite majoritar de ucraineni, pregătirile pentru Crăciun sunt deja în toi. Este vorba despre Cornuțel Banat, Copăcele, Zorile și Sălbăgelu Nou. După cum se știe, Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit în 7 ianuarie, la o distanță de 13 zile de Crăciunul celebrat în mod tradițional după calendarul creștin ortodox, însă este o sărbătoare la fel de importantă pentru cei care au ales să cinstească astfel Nașterea Domnului.

Mergând pe urmele tradiției din satul Cornuțel, am aflat că obiceiurile se păstrează cu sfințenie și sunt transmise mai departe generațiilor tinere. Tot ei, mai tinerii satului, au grijă ca în Ajun lumânările și candelele aprinse în cimitire de către familii să ardă mai multă vreme, asigurând astfel, simbolic, o legătură între lumina dinspre veșnicie și casele unde palpită viața.

„E foarte important colacul de Crăciun preparat din făină și apă în care se pun semințe de grâu, porumb, dovleac, fasole boabe și ce mai are gospodina”, spune Simona Svestac, educatoare la Grădinița din sat.

cor ucrainean

Potrivit tradiției, în noaptea de Ajun, copiii și adolescenții înveșmântați în straie populare tradiționale merg la colindat pe la casele vecinilor, pentru a le aduce vestea Nașterii Pruncului Sfânt. „Poarta nu se încuie în noaptea de Crăciun fiindcă e mare rușine să nu primești colindători. Ei sunt răsplătiți tradițional cu bani și mai nou cu fructe și dulciuri. La noi în sat în prima zi de Crăciun merge la colindat grupa de colindători adulți ai bisericii. Cu mult timp înainte au început repetițiile sub îndrumarea doamnei preotese Liliana Lalo, foarte activă în rândul comunității noastre”, menționează Simona Svestac, care amintește și de Silvia Popovici, mama preotesei, nelipsită de mulți ani din mijlocul oamenilor care țin la tradiții.

cor

În seara de Ajun, fiecare familie se așază la masă și se ia „Cina Sfântă”, lucru care se întâmplă doar după răsăritul primei stele pe cer, semnificație a astrului care i-a călăuzit pe magi către locul Nașterii Mântuitorului.

STPT job 1000x200

Pe mesele ucrainenilor din Cornuțel, în seara de Ajun se vor regăsi 9 feluri de mâncare de post, simbolizând cele 9 cete de îngeri care au coborât la ieslea unde s-a născut Mântuitorul. Nu lipsesc: „pyrohy” – tradiționalii colțunași umpluți cu varză acră, cartofi sau cu gem, „holubtsi”, adică sarmale cu păsat, ciuperci, cartofi fierți, pește, iar ca desert, grâul fiert cu nucă sau mac, compot din fructele uscate în gospodărie în sezonul călduros. Sunt prezente și gogoșile umplute cu gem, așa numitele „pampushke”. S-a mai estompat din obiceiul așezării sub fața de masă, simbolic, a paielor uscate sau a legării picioarelor mesei cu lanțuri ceea ce ne duce cu gândul la stabilitate și trăinicie în familie. Colacul de Crăciun se împarte după ce trece sărbătoarea, animalelor din bătătură.

cina de craciun

De remarcat sunt frumoasele costume tradiționale cusute de mame și bunici de generații și care sunt îmbrăcate cu sfințenie de oamenii locului de la cele mai fragede vârste.

copii ucraineni

Ucrainenii se salută în aceste zile de sărbătoare cu „Ruzdvo ceaslevo!”, ceea ce înseamnă „Crăciun fericit!”.

După sărbătoarea Crăciunului, minoritatea ucraineană din Caraș-Severin  se va pregăti pentru intrarea în noul an, care va fi celebrată în noaptea de 13 spre 14 ianuarie. Pe lângă etnicii ucraineni, după rit vechi mai sărbătoresc Crăciunul și Anul Nou și minoritarii sârbi.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/