De ce s-au înțepenit tramvaiele Bozankaya pe șine? Răspunsul oficial al companiei turcești

tramvai blocat
untitled design set 970x90 px

Reprezentanții companiei din Turcia care a produs tramvaiele noi din Timișoara vin cu precizări după incidentele petrecute sâmbătă și luni când două garnituri au rămas blocate pe șine. Cei de la Bozankaya spun că tramvaiele nu au nicio defecțiune tehnică, iar blocajul nu a fost cauzat de vreo eroare. 

Blocarea tramvaielor, spun cei de la Bozankaya, a fost cauzată de o problemă de interferență a tehnologiei de ultimă oră a tramvaielor cu infrastructura de transport mai veche a orașului.

„Blocarea vehiculului pe șine, sâmbătă, nu a avut la bază erori sau defecțiuni ale acestuia, toate tramvaiele Bozankaya produse atât pentru Timișoara, cât și pentru Iași, fiind proiectate și construite la comandă, pentru a fi adaptate la cerințele și necesitățile locale de transport public. De asemenea, toate produsele Bozankaya sunt în conformitate cu cerințele tehnice și cu normele Uniunii Europene menționate în caietul de sarcini, și dețin omologare de tip UE.”, au declarat reprezentanții departamentului tehnic al Bozankaya.

Potrivit sursei citate, oprirea tramvaiului a fost legată de o problemă de contact dintre pantograful tramvaiului și linia catenară, situație determinată de „provocările generate de implementarea unei tehnologii de ultimă generație pe o infrastructură de transport uzată moral”.

untitled design set 970x90 px

„Vom analiza reacțiile vehiculelor noastre la infrastructura de tramvai pentru ca ulterior să adaptăm sistemele tehnologice Bozankaya la aceasta. Astfel, vom oferi STPT condiții de operare a tramvaielor fără întreruperi.”, au mai explicat reprezentanții Bozankaya.

Cu privire la incidentul de luni, cei de la Bozankaya spun că acesta s-a petrecut independent de orice legătură cu tramvaiul, care s-a oprit din cauza „prezenței unui obiect străin pe linia catenară, reluându-și deplasarea după aproximativ 5 minute, după înlăturarea acestuia”.