De ce ne pleacă artiștii din țară? „Artist Emigrant” oferă zilnic câte un răspuns!

afis artist emigrant
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Proiectul regizorului și producătorului de film Sabin Dorohoi, intitulat „Artist Emigrant”, este în plină desfășurare. Este vorba despre o serie de reportaje scurte, difuzate zilnic, prin care publicul face cunoștință cu artiști români contemporani originari din Banat care au locuit sau încă locuiesc în străinătate.

Episoadele seriei vor fi lansate zilnic, în perioada 15-29 octombrie, pe pagina de Facebook Emigrant și pe site-ul oficial al proiectului: www.migrant.social .

Cum și-a început drumul fiecare artist? Ce a determinat plecarea din România? Care sunt nevoile artiștilor emigrați în străinătate? Există dorința de a reveni în țară sau care este atitudinea localnicilor din țările adoptive față de emigranții români? Sunt doar câteva dintre întrebările la care proiectul oferă câte un răspuns de-a lungul acestei serii de reportaje.

Studiile recente arată că rata de creștere a diasporei românești este a doua din lume după refugiații de război din Siria. În acest ritm, populația României ar putea scădea cu 30% până în 2060. Se vorbește mult despre migrația medicilor, inginerilor IT, a muncitorilor din agricultură sau a îngrijitoarelor de bătrâni, dar foarte rar despre artiștii români contemporani plecați în străinătate.

„În episoadele acestei serii vom putea afla povestea personală de migrație a 15 artiști români contemporani foarte diferiți: compozitori, dirijori, muzicieni, designeri, sculptori, pictori, poeți, scriitori și chiar vom afla poveștile unor artiști mai speciali: un artist tâmplar și un artist acrobat. Motivele care au determinat plecarea din țară sunt diverse. Unii au plecat înainte de ’89, alții au plecat mult mai recent. Unii sunt tineri și la început de drum, alții sunt artiști consacrați.”, explică Sabin Dorohoi.

stiri si publicitate casino herculane by sungarden stiri si publicitate gif card de energie dacus 1000x100
publicitate in Stiri de Timisoara si Resita gif card de energie dacus 1000x100

Surprinzător, nu toți au plecat din nevoi financiare și motivele despărțirii de România sunt mult mai complexe decât ne-am aștepta. Dacă unii aveau inițial și o altă cetățenie față de cea română și decizia de a pleca s-a datorat acesteia, alții au plecat pentru a experimenta ceva nou, unii au plecat dezamăgiți de sistem și alții chiar au fugit de sistemul opresiv dinainte de Revoluție. Un alt subiect interesant al seriei este cum au fost priviți artiștii ca români în străinătate. Unii s-au simțit discriminați, alții nu. Unora le-au fost refuzate joburi pentru că veneau din România, alții au fost umiliți și categorisiți ca hoți prin faptul că vin din Europa de Est și alții au fost, din contră, apreciați și lăudați, dați ca exemple pozitive că vin din Est.

Artiștii pe care îi vom descoperi în seria „Artist Emigrant” sunt:

 • Freddy Stauber – Muzician din Lugoj, emigrat în Germania
 • Imelda Paulov – Artist-tâmplar originară din Lugoj, emigrată în Germania
 • Monica Szirbik Szlahotka – Mezzo Soprană originară din Lugoj, emigrată în Germania
 • Rosana Flavia Căpraru – Designer originara din Lugoj, emigrată în Italia
 • Aura Twarowska – Mezzo Soprană, originară din Lugoj care a cântat pe multe scene ale lumii
 • Bata Marianov – Sculptor originar din Caransebeș, emigrat în Germania
 • Alina Celia Cumpan – Poetă originară din Mercina, emigrată în SUA
 • Bogdan Piperiu – Pictor originar din Moniom, emigrat în Germania
 • Viorel Roman – Scriitor originar din Timișoara, emigrat în Germania
 • Valeriu Sepi – Pictor, emigrat în Germania și Asia
 • Sabin Păutza – Compozitor și dirijor, emigrat în SUA
 • Liane Klemm – Designer ambiental, originară din Anina, emigrată în Germania
 • Dimitrie Grama – Poet, emigrat în Norvegia
 • Dimitrie Omescu – Dirijor fanfară, originar din Anina, emigrat în Germania
 • Flaviu Cernescu – Artist Acrobat, originar din Bocșa, emigrat în SUA

Episoadele deja lansate pot fi urmărite pe YouTube – la adresa https://www.youtube.com/user/sabindorohoi/. Celelalte episoade vor fi lansate câte unul pe zi, ultimul episod fiind postat în 29 octombrie.

„Artist Emigrant” este un proiect cultural realizat de Asociația Arta Banatica Cinematica în două etape. Într-o etapă, proiectul cultural este cofinanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și cealaltă etapă are sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Lugoj. Întregul proiect „Artist Emigrant” are sprijinul a peste 20 de parteneri locali, naționali si internaționali.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/