De ce doar Ziua Olteniei? Vom avea şi Ziua ardelenilor, zi de sărbătoare naţională!

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Mai mulți parlamentari PNL și PMP vor ca ziua de 15 mai să devină Ziua ardelenilor, zi de sărbătoare națională. Iniţiatorii susţin că actul istoric de la 1 Decembrie 1918 a avut la bază programul revoluției române de la 1848, enunțat pe Câmpia Libertății de la Blaj, pe 15 mai 1848.

„Ziua de 15 mai are o însemnătate istorică deosebită pentru ardeleni. Pe data de 15 mai 1848, pe Câmpia Libertății de la Blaj s-au adunat 40.000 de români, care și-au expus revendicările naționale, politice, religioase și sociale, pentru ca națiunea romănă din Ardeal să beneficieze de aceleași drepturi ca și celelalte națiuni care locuiau în această provincie”, se menționează în expunerea de motive care însoțește proiectul de lege depus la Camera Deputaților, informează Mediafax.

publicitate online in ziar Express de Banat

Inițiatorii mai arată că Marea Adunare de la Blaj din 15 mai 1848 a însemnat începutul organizării politice moderne la românii transilvăneni. „După cum sublinia și marele om politic sălăjean Iuliu Maniu, strănepotul lui Simion Bărnuțiu, actul istoric de la 1 Decembrie 1918 a avut la bază programul revoluției române de la 1848, enunțat pe Câmpia Libertății de la Blaj, în ziua de 15 mai 1848. (…) Credem că propunerea noastră, ca ziua de 15 mai să devină o zi de sărbătoare națională, este cu totul îndreptățită”, se mai arată în expunerea de motive.

stiri si publicitate casino herculane by sungarden stiri si publicitate gif card de energie dacus 1000x100
publicitate in Stiri de Timisoara si Resita gif card de energie dacus 1000x100

Potrivit proiectului de lege, sărbătorirea anuală a Zilei ardelenilor poate fi marcată de autoritățile administrației publice centrale și locale, organizațiile neguvernamentale, reprezentanțele României în străinătate, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-artistic și științific.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, pe 13 aprilie, decretul de promulgare a legii care stabileşte instituirea zilei de 21 martie – Ziua Olteniei. Deputaţii au adoptat proiectul de lege privind instituirea zilei de 21 martie – Ziua Olteniei, iniţiatorii susţinând că regiunea este locul de plecare al primei revoluţii moderne, Revoluţia lui Tudor Vladimirescu, şi se cuvine marcarea momentului în care Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti. „Se instituie ziua de 21 martie – Ziua Olteniei (…) Sărbătorirea anuală a Zilei Olteniei va fi marcată de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi in străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultual-artistic şi ştiinţific”, potrivit proiectului de lege. În expunerea de motive a acelui proiect de lege scria că Oltenia este o regiune din nord-vestul României!

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/