De ce doar de Paște și de Crăciun?

Sunteți pregătiți să primiți și să trimiteți pe WhatsApp, Messenger, la telefon și prin alte aplicații mesajele prilejuite de sărbătorile pascale? Alea cu să fim mai buni, mai darnici, mai înțelegători și mai nu știu cum față de semenii noștri. Sunteți și anul acesta gata să primiți în casele și sufletele voastre cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos, să iertați și să dăruiți? Să întoarceți și celălalt obraz și să nu vă mai grăbiți să fiți cei dintâi care aruncă cu piatra? Sunteți pregătiți pentru toate acestea? Pe bune? Și pentru cât timp? Pentru astăzi, că este Vinerea Neagră, mâine seară, că mergem la Slujba de Înviere, duminică și luni pentru că e Paștele? A, de data asta vă promiteți vouă înșivă să vă schimbați?

Vă cred, nu am de ce să nu vă cred, dar vă întreb, dacă e așa cum spuneți voi, de ce până acuma nu ați fost la fel? Adică mai înțelegători, mai darnici și mai puțin ranchiunoși, bârfitori sau cu gândul la capra vecinului? De ce până acum nu ați bătut la ușa nevoiașului și a bolnavului să-i întrebați dacă au ce mânca sau dacă au pe cineva să le aline suferința? De câte ori într-un an vă gândiți la copiii fără copilărie ori la cana cu apă pe care o așteaptă enervanții de bătrâni uitați în casele lor nu doar de stat, ci până și de cei cărora le-au dat viață? Ați stat vreodată de vorbă cu un om al străzii, să-i ascultați povestea vieții, căci cu siguranță nu toți au ajuns în stradă pentru că au jucat la păcănele, au fost alcoolici sau nu le-a plăcut să muncească? V-ați făcut vreodată timp să povestiți cu oamenii bolnavi de singurătate și de neputința bătrâneții? Să le deschideți ușa și să-i întrebați cum erau sărbătorile în tinerețea lor? Cât timp vă iau astfel de gesturi mărunte și banale? Ore? Zile? Săptămâni? Ani? Nici voi nu știți, pentru simplul motiv că nici măcar nu ați încercat până acum să faceți așa ceva.

Și încă ceva: de ce doar la Crăciun și Paște vă puneți în gând să fiți mai buni, mai iertători, mai darnici și mai înțelegători? Oare în restul anului ar trebui să fie altfel?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/