De 1 Decembrie, mașinile de gunoi defilează prin centrul civic! Primăriile somează Consiliul Județean

Ceață totală în problema gestiunii deșeurilor în Caraș-Severin! Cel puțin, asta susțin primarii care spun că nici măcar nu au fost notificați oficial că în județ sunt probleme cu depozitarea gunoiului după data de 1 decembrie. Prin urmare, se gândesc la măsuri extreme prin care să atragă atenția că responsabilitatea nu este a lor.

Managerul responsabil de implementarea proiectului Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în județul Caraș-Severin, Victor Naidan, a explicat în această săptămână că fiecare primărie trebuie să rezolve pe cont propriu problema depozitării deșeurilor din luna decembrie.

În ceea ce privește problema deșeurilor colectate în județul Caraș-Severin, după încetarea contractului pus la punct de către ADI Intercom Deșeuri, adică după 1 decembrie 2015, situația este una ușor neplăcută, probabil, financiar mai costisitoare, dar operatorii de colectare vor trebui să asigure evacuarea deșeurilor. Până acum, deșeurile erau transportate la acest sistem de evacuare pus la punct de ADI, pe care din motive legale nu mai reușim să-l menținem, în continuare, viabil, în condițiile în care operatorii care se ocupă de gestiunea deșeurilor din Caraș-Severin nu se prezintă la licitații, așteptând, probabil, clarificări conjuncturale, care să îi avantajeze strategic. Fiecare operator va trebui să rezolve această problemă singur. Până la urmă, așa cum duceau deșeurile unei firme, care le evacua în altă locație, de această dată pot să facă direct contracte cu un operator. De altfel, este sarcina contractuală pe care și-au asumat-o”, a precizat Victor Naidan. Acesta a mai declarat că a avertizat cu fiecare ocazie faptul că va rămâne o perioadă de timp descoperită, în care UAT-urile vor trebui să se descurce singure. Prin urmare, în opinia lui, situația actuală nu este surprinzătoare.

Fără notificări!

Afirmațiile acestuia i-au băgat în ceață atât pe primari, cât și pe operatorii care se ocupă de transportul deșeurilor. Dacă edilii-șefi spun că nu au primit nicio înștiințare oficială, operatorii de transport se gândesc la soluții extreme. „De Ziua Națională a României am putea defila cu mașinile de gunoi prin fața Consiliului Județean. Așa poate înțeleg mai bine că ei trebuie să rezolve problema, și nu noi!”, a declarat John Gavrilescu, directorul Ecologica Oravița, pentru Express de Banat.

Matei Lupu, primarul orașului Moldova Nouă, spune că s-a săturat de povești. „Nu știu despre ce este vorba, nu am primit nicio notificare. Nu am avea nicio soluție, efectiv. În altă parte nu avem unde să ducem gunoiul. Cine a încurcat ițele să le și descurce. Nu eu am stabilit să ecologizez groapa, să fac proiectul etc. Să nu mai adaug faptul că noi cheltuim imens pentru transportul gunoiului și în momentul de față. Probabil că rămâne gunoiul neridicat. Ăsta e județul nostru! Am primit doar povești, vorbe în vânt!”, a spus Lupu.

Explicații de UAT-uri!
În spirit de glumă sau nu, directorul Ecologica Oravița a explicat în termeni legali faptul că responsabilitatea de a găsi soluții nu îi aparține. Și dacă ar fi așa, cea mai apropiată locație pentru depunerea deșeurilor ar fi la … Vâlcea.

Nu este responsabilitatea operatorului să stabilească sau să găsească un deponeu pentru depozitarea deșeurilor municipale. Această obligație revine celor care implementează acest proiect. Este a treia oară când se schimbă regula în timpul jocului. Ca să ne facem înțeleși, operatorul, ca și obiect de activitate are colectarea și depozitarea gunoiului în locurile stabilite. Proprietarul deșeurilor municipale sunt UAT-urile pe raza cărora se află aceste deșeuri. UAT-urile însă au mandatat atât ADI, cât și CJ Caraș-Severin să găsească soluții pentru managementul deșeurilor. Asta înseamnă și stabilirea unei locații unde ele pot fi depozitate. Conform negocierilor pe capitolul de mediu cu UE, consiliile județene au putut accesa fonduri pentru a gestiona deșeurile produse în toate localitățile județului. În această situație se află și CJ CS, care a accesat aceste fonduri și s-a obligat să gestioneze managementul deșeurilor, deci inclusiv stabilirea locației. Să vii și să susții că nu e treaba ta și să pasezi responsabilitatea operatorilor zonali și primăriilor mi se pare o lipsă de responsabilitate”, a precizat John Gavrilescu, directorul Ecologica Oravița.

Acesta susține că s-a ajuns în această situație din cauza faptului că nu s-au respectat termenele de finalizare a deponeului de la Lupac, iar această stare va genera atât costuri suplimentare (dacă se va găsi o altă locație de depozitare), cât și un haos în materie de gestiune a deșeurilor pe raza UAT-urilor din județ (în cazul în care se va tergiversa criza).

Ca să vă faceți o imagine a costurilor, vă dau un exemplu. În momentul de față, Ecologica Oravița, pentru 18 tone de deșeuri municipale transportate la Reșița, plătește 700 de lei pentru transport și 1.982 de lei pentru taxa de depozitare. Dacă transportăm aceeași cantitate la Vâlcea, acolo unde avem singura opțiune de depunere a gunoiului, costurile de transport ar fi de 4.800 de lei pentru transport, iar cu o taxă minimă de 50 de lei pe tonă, costurile de depozitare ar fi de 900 de lei. Calculând diferențele, constatăm că vom avea o creștere de 1,2 lei/kg de deșeu municipal. Cine și-o asumă? ( … ) Ce fac eu cu gunoiul până soluționez problema? Unde îl depozitez?“, a subliniat John Gavrilescu.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/