Salariile medicilor sunt descoperite până la finele lui 2013, astfel că edilul-șef își face griji că oamenii își vor întoarce pacienții din drum. Acesta a purtat discuții cu președintele CNAS, Cristian Bușoi, și a tras un semnal de alarmă la nivel central!
În momentul de față, la spitalul din Valea Bistrei lucrează 107 angajați. Așa cum se întâmplă peste tot în țară, unitatea spitalicească consumă foarte mulți bani din bugetul local. Astfel că primăriile se descurcă așa cum pot, iar din puținii bani pe care îi primesc de la Guvern sau îi încasează de la localnici trebuie să aloce resurse importante la capitolul „sănătate”. Nu este deloc rău, întrucât numărul pacienților este ridicat, iar beneficiarul final este tot cetățeanul, însă. din acest motiv, investițiile sunt grav „avariate”.
„O problemă majoră cu care ne confruntăm la ora actuală este spitalul din Oţelu Roşu. Casa de Asigurări a alocat banii pentru plata salariilor până în luna septembrie. Pe lângă salarii, trebuie plătite utilităţile. Costurile o să fie mult prea mari: curent, apă, medicamente, hrană, bani! Toate acestea au fost suportate de Primărie. Până acum, am direcţionat spre Spitalul Oţelu Roşu o sumă de puţin peste un miliard de lei vechi din bugetul local”, spune edilul-șef Luca Mălăiescu.
Chiar și așa, lucrurile nu sunt roz, pentru că încă există datorii. „La ora actuală, spitalul mai figurează cu restanțe de aproximativ 1 miliard de lei la utilităţi, fără să luăm în calcul salariile pe octombrie, noiembrie şi decembrie, bani care nu au fost asiguraţi de CAS. Mi se pare o anomalie faptul că asiguraţii îşi plătesc taxele către stat, iar CJAS a lăsat pe spatele primăriilor să achite utilităţile. Asta fără ca noi să beneficiem de vreun ban de la asiguratori. Toți se duc toţi la Ministerul Sănătăţii! Primăria nu ar trebui să aibă treabă cu aceste costuri”, spune revoltat edilul-șef.
Din păcate, lucrurile nu stau chiar așa. Primarii trebuie să se ocupe de sediile spitalelor și să mai scoată bani din bugetul local, ca să acopere și neajunsurile Casei de Asigurări de Sănătate. În caz contrar, unitatea riscă să se închidă, iar oamenii să rămână fără spital.
Întâlnire la nivel înalt
Ca să sesizeze neregulile de la nivel local, primarul a avut o întâlnire cu președintele Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, Cristian Bușoi. „I-am explicat situaţia, dânsul a înţeles-o şi ne-a promis că se va ocupa. Sperăm ca la rectificarea de buget să vină banii măcar pentru salariile angajaţilor spitalului din Oţelu Roşu”, a concluzionat Luca Mălăiescu.