Daniel Maliţa, noul director interimar al Spitalului Municipal Timişoara, vorbeşte despre utilitatea purtării măştii de protecţie şi a mănuşilor. Acesta spune când trebuie acestea purtate, cât de mult ne protejează şi cum s-a schimbat în ultima perioadă percepţia despre purtarea măştii de protecţie. Maliţa subliniează că în cadru restrâns, în maşină şi în familie, ideea măştii de protecţie este exagerată.
„Masca nu ne conferă o protecţie 100%. Faptul că purtăm mască nu înseamnă că suntem protejaţi în totalitate. Dar cu cât purtăm mai mulţi mască, că atât rata de contagiozitate scade în condiţiile în care toată lume poartă mască. Citeam într-un studiu că dacă peste 95% din populaţie ar purta masca în momentul în care este în interacţiune cu ceilalţi, rata de infectare produsă de virus ar scădea foarte mult. Bineînţeles, când suntem acasă, în familie, în maşină, ideea de a purta mască poate fi exagerată.”, a precizat Daniel Maliţa, directorul Spitalului Municipal Timişoara.
Cum s-a schimbat în timp percepţia despre masca de protecţie?
Medicul mai spune că a observat în timp o schimbare a percepţiei despre masca de protecţie. Dacă înainte era ciudat să o porţi, acum lumea se uită lung dacă nu o ai.
„În ultimul timp am observat că s-a schimbat foarte mult percepţia despre a purta mască. Dacă în anii trecuţi careva dintre noi purta mască, marea majoritate a oamenilor se uitau ciudat şi se întrebau de ce poartă mască. Acum dacă nu poartă mască se uită ciudat, fie că este pacient, fie că este cadrul medical. Ne-am schimbat oarecum concepţia.”, a adăugat Maliţa.
În principiu, masca ajută pentru a nu contamina pe ceilalaţi, dar ajută şi la o protecţie personală. Depinde şi de tipul de mască utilizată. Cele FFP2 sau FFP3, care au şi filtru separat, acelea filtrează până la 99% din tot ceea ce este în aerul înconjurător. Dar acestea se folosesc doar în procedurile medicale, explică Daniel Maliţa, care spune şi cât de utile sunt măştile simple şi mai ieftine, pe care le găsim în comerţ.
„În ceea ce priveşte măştile obişnuite, mai ieftine, pe care le găsim în farmacii, dacă luăm în calcul purtarea lor, concomitentă cu asigurarea distanţării de un metru şi jumătate, sunt suficient de eficiente ca să evităm o contaminare de la un pacient infectat. Pe lângă purtatul măştii contează şi cât de mult suntem în contact cu un pacient infectat. Din punct de vedere epidemiologic se consideră că un contact mai redus de 15 minute în condiţiile în care avem un pacient infectat, iar celălalt nu este, dar poartă mască şi este la o distanţă de aproximativ un metru de acesta, nu ar trebui să însemne un risc foarte mare de contaminare. Cu cât contactul direct cu persoana infectată este peste aceste 15 minute, riscul creşte foarte mult.”, adaugă medicul.
Mănuşile, utile doar dacă sunt dezinfectate
În ceea ce priveşte mănuşile, acestea sunt utile doar în condiţiile în care sunt dezinfectate periodic, altfel ele produc o falsă siguranţă.
„În principiu mănuşile au rolul de protecţie a pielii mâinilor. Ideea de purtare a mănuşilor este aceea de a fi dezinfectate şi ele continuu, la fel ca şi mâinile. Protejează pentru că sunt mulţi oameni care fac anumite dermatite la aceste substanţe de dezinfecţie şi atunci pe aceştia îi ajută. Ideea principală despre mănuşi este aceea că ele pot induce o falsă siguranţă, ceea ce poate fi grav. Omul poate să considere că având mănuşi pe mână nu are niciun fel de problemă, nu se contaminează. Dar dacă mănuşile sunt contaminate şi cu acele mănuşi îşi atinge faţa, telefonul, fără a le dezinfecta ulterior nu a rezolvat nimic.”, a afirmat directorul Spitalului Municipal Timişoara.
De asemenea, grijă mare trebuie avută cu telefonul mobil. Sunt anumite studii care spun că acesta este unul dintre cei mai mari vectori care poate transmite virusul, pentru că putem atinge de zeci de ori telefonul mobil în timpul unei zile. Îl ducem la ureche, atingem faţa cu el. Dacă telefonul nostru ajunge să fie contaminat, cu siguranţă ne vom contamina şi noi.