Daniel Crista, întâmplarea de a fi campion

ciclistul resitean daniel crista

Ciclistul reșițean a învățat „din mers”, la propriu, fără să fi făcut junioratul alături de un antrenor.

Campion național la juniori și seniori la mountain bike, medalie de bronz la campionatul european de velodrom sau dublu medaliat cu aur la cupa mondială de velodrom sunt doar o parte dintre rezultatele sportivului „pregătit” pe… panoul de cățărare care, până prin 2008, a fost amplasat în holul sălii polivalente din Reșița. Când însă sala a intrat în reabilitare, panoul a dispărut și odată cu el s-a dus și activitatea cu care adolescentul de atunci își umplea timpul liber. S-a reorientat însă rapid alături de Mario Pătrașcu și Cristi Minghel, prietenii cu care începea să pedaleze pe dealurile din jurul orașului și cu care avea să ajungă până la Roșia Montană.

Primul concurs a fost de pomină. S-a ținut la Valea lui Liman, circuitul avea vreo 60 km, reunea cei mai tari cicliști din țară precum Lucian Logigan, Miron Elisei, Tudor Oprea și… Daniel Crista, juniorul de 17 ani cu rucsac în spate, pompă mare de picior și sandwish-uri. „S-a dat startul și am luat-o ca din pușcă. Luasem avans față de ceilalți concurenți și, la momentul oportun, au început să tragă și intrau în panică văzând că nu mă ajungeau. M-au ajuns în final, eu am terminat pe locul 4”, își amintește râzând.

După alte concursuri, în 2009, Răzvan Jugănaru de la Dinamo i-a spus că trebuia să fie colegi. Așa începeau doi ani foarte buni în concursurile de mountain bike pentru Daniel Crista într-o perioadă când Dinamo câștiga tot iar sportivul reșițean avea să fie selectat în lotul național de șosea ca să participe la Turul României. După despărțirea de Dinamo din 2012, o accidentare l-a ținut pe tușă un an de zile pentru ca, anul următor să revină la Petrolul Ploiești. Au urmat ani frumoși, 2014-2015 la Bike Expert București, 2016 la Tușnd Cycling Academy, 2017 la Christina Jewelery Cycling Team din Copenhaga, Danemarca, și 2017-2022 la Steaua București după care, în iarna lui 2022, cu sprijinul Primăriei Reșița, a pus bazele secției de ciclism de la CSM Reșița.

daniel crista

Daniel Crista, la Reșița, alături de viitoarea generație de cicliști.

„Cu Steaua am avut rezultate foarte bune. Am luat prima medalie la campionatul european de velodrom, în 2020 în Bulgaria. În 2021, ne-am gândit să ne calificăm la jocurile olimpice. Am participat la Turul României și am obținut rezultate bune. Apoi am plecat în Columbia, la cupa mondială de velodrom. A fost o aventură, simțeam că era momentul bun pentru că eram în formă. M-am dus cu ajutorul unor sponsori, de unul singur fără mecanic sau maseor. Antrenorul federal din România a vorbit cu cei din Columbia pentru că se cunoșteau. Mecanicul de-acolo mi-a făcut bicicleta ca nouă. Am câștigat două medalii de aur, i-am bătut pe columbieni la ei acasă. Următorul an nu m-a mai ajutat nimeni. Am reușit să mă calific și la campionatul mondial care s-a ținut în Franța în 2021, unde am făcut record național la individual pursuit, patru minute și 16 secunde pe 4000m”, rememorează acea perioadă.

Anul trecut, a participat la două curse C1 la Hong Kong, vitale prin punctele puse în joc pentru calificarea la campionatul mondial, vitală și ea pentru a merge la jocurile olimpice. A luat însă aproape maximum de puncte clasându-se pe locul III, respectiv II, răsplătind din plin eforturile clubului CSM Reșița de a-l trimite la Hong Kong. Luna august 2024 este una de foc, cu turul Ținutului Secuiesc, turul României și trei curse de velodrom în Cehia, foarte importante pentru calificarea la mondialul care va avea loc în octombrie în Danemarca. „În Cehia, vreau să merg alături de alți trei cicliști din România pe care să-i învăț ce înseamnă velodromul pentru că, dacă eu mă opresc acum, ei se vor lovi de aceleași obstacole de care m-am lovit eu. În România nu avem o cultură a velodromului, n-avem nici velodrom și nici biciclete pentru asta. Eu îi pot învăța multe”, a mai spus Daniel.

Își dorește mult să transmită tinerilor tot ceea ce el a învățat singur. Nefăcând junioratul și neavând un antrenor în acea perioadă, s-a lovit de multe iar rezultatele au venit târziu. Acum însă sportivii tineri sunt tot mai buni, așa că Daniel vrea să formeze tineri care să pornească spre marea performanță. La CSM Reșița, deocamdată este singurul sportiv legitimat însă, pe viitor, vrea să dezvolte secția. A pus bazele clubului Banat Cycling Academy, pe care l-a afiliat la federația de ciclism și prin care vrea să formeze viitori cicliști. Are la antrenamente zece copii din Reșița și nu numai, pe care-i va putea legitima la CSM Reșița când vor trece la juniorat, adică în perioada 15-18 ani, interval în care ei vor putea merge și la concursuri.

Daniel Crista, alaturi de familie

Familia, unul dintre secretele succesului pentru Daniel Crista.

„Familia, adică soția Andra și fiica Tania, m-a susținut foarte mult însoțindu-mă în multe locuri unde am mers pentru a concura. Mulțumesc familiei, fostului antrenor Giorgiadis Giorgios care m-a ajutat tot timpul cât m-a pregătit la Steaua, mulțumesc sponsorilor și Primăriei Reșița pentru că, fără sprijinul primăriei, nu aș fi putut înființa secția de ciclism de la CSM Reșița”, încheie sportivul reșițean. Ne invită pe toți să facem sport, să mâncăm sănătos pentru că ceea ce consumăm ne construiește, să practicăm mișcarea în aer liber și să fim disciplinați.

Spune asta un sportiv care se antrenează zilnic, parcurgând săptămânal 600-700 km la pedală pe drumul spre Văliug și de-acolo spre Gărâna ori pe potecile din jurul Reșiței. La 33 de ani, încă mai poate să concureze și să obțină medalii, marea sa dorință fiind să ajungă la jocurile olimpice. Ciclismul i-a intrat în sânge și e conștient că, într-o zi, va trebui să renunțe la sportul de performanță. La pedalat însă nu va renunța niciodată pentru că ciclismul e un sport fain și i-a adus multe performanțe care pot fi văzute aici.
Citește și: Daniel Crista deschide drumul micilor cicliști spre marea performanță

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/