Dan Barna va fi un președinte full time. Care sunt țintele celui mai atacat candidat la prezidențiale?

Cea de-a doua campanie electorală pentru Alianța USR-PLUS se apropie de final. A fost o campanie plină de atacuri, Dan Barna fiind principala țintă a contracandidaților, spun reprezentanții locali ai alianței, aspect favorabil, în cele din urmă, pentru că „cei puternici sunt atacați”. Care sunt motivele pentru care românii ar trebui să pună ștampila pe Dan Barna duminică? 

Dan Barna va fi un președinte full time. Este primul motiv pentru care candidatul USR-PLUS merită să fie votat, în opinia lui Andrei Plujar, președintele USR Caraș-Severin. „Nu va dispărea atunci când lucrurile nu vor sta așa cum își dorește și care se va implica foarte mult în rezolvarea lor. Este garantul nostru, al celor care am ieșit în stradă de atâtea ori. Dan Barna este garanția că «fără penali în funcții publice» va deveni realitate”. Reducerea numărului de parlamentari la 300 este o altă reformă constituțională pe care și-a propus-o Dan Barna. „Avem în momentul de față un Parlament supradimensionat și care se și mișcă foarte greoi”, mai spune Plujar.

Legea Educației, învechită și deficitară, este o altă țintă a alianței. „Este o lege veche de 10 ani, în care fiecare guvern s-a angajat să acorde 6% din PIB-ul României, dar nimeni nu o face. În momentul de față, doar 3% din PIB este acordat educației. Este cel mai mic procent din Uniunea Europeană. Din acest motiv, avem niște cifre statistice alarmante. Avem 400.000 de copii care nu au trecut niciodată pragul școlii și cred că și deficitul de pe piața forței de muncă calificate se vede tocmai din această lipsă de investiție în educație”, este de părere Andrei Plujar.

Autostrăzile, care nici astăzi nu conectează provinciile istorice și pentru care se alocă doar 0,05% din PIB sau căile ferate care primesc doar 0,01% din PIB sunt alte două obiective asupra cărora vrea să intervină Dan Barna, împreună cu echipa sa. Este rușinos că în anul 2019 viteza medie pentru trenurile de călători este de 44 km/h, iar pentru CFR Marfă, doar 16 km/h.

Dan Barna și-a propus 10 obiective pentru funcția de președinte. Și pentru asta, echipa sa consideră că este momentul schimbării constituționale, astfel încât instituția prezidențială să aibă mai multe atribuții.

„Sunt convins că vom ajunge în turul doi. Am observat cu toții un absenteism al candidaților în dezbaterile publice, din păcate, în emisiunea de ieri, singura de acest gen, am avut doar 3 candidați, printre care și Dan Barna, pentru că niciodată nu cred că s-a dat înapoi de la o astfel de confruntare. Și a fost una decentă, zic eu. Îmi pare rău că domnul Klaus Iohannis a preferat să stea acasă comod și să privească această dezbatere probabil cu atenție și îngrijorare, dar cu siguranță publicul îl va sancționa la vot. Doamna Viorica Dăncilă la fel, nu a avut curajul să facă acest pas. Eu cred că într-o democrație dezbaterea este obligatorie”, a declarat Daniel Toma, președintele PLUS Caraș-Severin, făcând referire la emisiunea difuzată de Europa FM joi seară. La dezbatere au participat Dan Barna, Theodor Paleologu și Kelemen Hunor.

Clasa politică veche, ai cărei membri nu fac decât să se mute dintr-un partid în altul, trebuie schimbată, mai spune șeful PLUS Caraș-Severin. „Românii s-au săturat de acest sistem asigurat de vechii politicieni, care nu sunt de fapt decât descendenți ai Partidului Comunist, îmbrăcați în diferite ambalaje, cu sigla Pro România, PNȚCD, mai nou… Sper să schimbăm lucrurile acestea cât mai curând”.

O dezamăgire a reprezentanților alianței face referire la abaterile celorlalte partide. Lipsa panourilor de afișaj în unele localități sau afișajul multiplu au atras după sine mai multe sesizări, despre care aceștia spun că au rămas până acum nesoluționate, vinovații nefiind sancționați în niciun fel.

Reprezentanții alianței sunt convinși de reușita candidatului pe care îl susțin, cu atât mai mult cu cât eforturile lor au fost semnificative. „Au existat membri care au făcut și 150 km pe jos în această campanie, în weekend și după-amiaza”, a dezvăluit Dragoș Curelea, vicepreședintele filialei județene USR Caraș-Severin și președinte al filialei Caransebeș.

USR-PLUS va avea reprezentanți în toate cele 365 de secții de votare.