Prezent la Timișoara ca să susțină candidații USR PLUS în alegerile locale, fostul premier Dacian Cioloș a declarat că povestea lui Dominic Fritz, candidatul alianței pentru Primăria Timișoara, se aseamănă foarte mult cu cea a soției sale, care, deși nu este născută în România, a ales să trăiască aici, afirmând că ”ceva îi leagă dincolo de rațional” de această țară. Cioloș i-a îndemnat pe timișoreni să iasă la vot ca să combată ”virusul hoției și al incompetenței”.
”Vă propunem un om care nu doar cunoaște foarte bine Timișoara pentru că a lucrat aici ca voluntar. (…) Știu foarte bine că Dominic iubește Timișoara și România pentru că povestea lui seamănă foarte mult cu povestea soției mele, Valerie, care nu e născută în România, dar a ales să trăiască în România și care face ceea ce face pentru că iubește România. Nu i-a impus nimeni. Oameni ca Dominic, ca Valerie, ca și Clotilde Armand (n.r, candidatul USR PLUS la Primăria Sectorului 1) sunt oameni care au ales să vină în România, să stea în România pentru că le e dragă România și vor să facă aici lucruri. Ei au determinarea asta. Am și experiența asta acasă, e ceva ce îi leagă dincolo de rațional. Și în astfel de oameni poți să ai încredere. (…) Dominic nu avea nevoie să vină să candideze la primăria din Timișoara ca să își umple buzunarele. Așa cum fac alții”, a declarat copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloș.
Fostul premier îi îndeamnă pe timișoreni să iasă la vot în 27 septembrie. ”Hai să nu ne fie teamă de acest virus, ne luăm toate măsurile de precauție și ieșim la vot pentru că dacă nu o să putem imediat combate virusul COVID, putem combate virusul hoției și virusul incompetenței și asta depinde doar de noi”, a mai spus Cioloș.
În contextul Timișoara Capitală Culturală Europeană, Cioloș a afirmat că Nicolae Robu, primarul în funcție al orașului de pe Bega, nu ar fi un ambasador potrivit pentru un municipiu care promovează cultura libertății, a toleranței și a viziunii.
”Timișoara, chiar dacă e unul din orașele în care lucrurile s-au mișcat cât de cât în ultima vreme datorită oamenilor, a mediului privat și societății civile, merită să devină de facto un oraș european, nu doar pentru că e în vestul României. Și pentru asta Timișoara are nevoie de o viziune clară pe termen lung, nu de tras câte un asfalt ici-colo și câte un părculeț înainte de alegeri. (…) Ce ambasador poate să fie domnul Robu pentru o Timișoară care vrea să arate cultura aceasta a libertății, a toleranței, a viziunii pe care România vrea să o proiecteze prin Timișoara Capitală Culturală Europeană? (…) Vom face o breșă prin care noi vrem să scoatem la lumină cât mai multe lucruri, pentru că la lumină nu se fură sau oricum se fură mai greu. Să scoatem la lumină realitatea din consiliile locale, din administrația publică locală, să ne asigurăm de transparența cheltuirii banului public, de eficiența cheltuirii banului public, să ne asigurăm că administrația locală face proiecte pentru oameni și nu pentru sinecuriști, să ne asigurăm că prin digitalizare scăpăm de baronizare și că dacă oprim hoția reducem și sărăcia”, a mai afirmat Cioloș.
(E)