Numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic în Caraș-Severin! În condițiile în cazul județul are nevoie de 30 de pungi pe zi, săptămâna aceasta au fost chiar și patru donatori. Situația a ajuns în atenția Prefecturii.
Criza de sânge este un subiect tragic pentru pacienții români. Dacă la Iași, un județ cu aproape un milion de locuitori, se amână chiar și două operații pe zi din lipsă de sânge, Caraș-Severinul se află într-o poziție la fel de sensibilă. „Există pericolul să se refuze operații din lipsă de sânge. Până acum nu s-a întâmplat, dar în condițiile în care săptămâna aceasta am avut într-o zi șase donatori și în altă zi am avut patru, mă pot gândi și la acest pericol. Numărul de donatori a scăzut, noi am apelat la toate oficialitățile, inclusiv Prefectură și Primărie. I-am anunțat pe domnul prefect și pe doamna viceprimar în legătură cu această situație în urmă cu două săptămâni. Numărul de donatori a scăzut extraordinar de mult. Avem o medie pe zi de opt donatori! Ar trebui să avem 25-30 ca să putem evita orice lucru nefiresc.”, a declarat directorul Centrului de Transfuzii, Rodica Neaga, pentru Express de Banat.
Lipsa de donatori este dublată și de lipsa de medici! În trecut se organizau misiuni în teren pentru a colecta sânge din mai multe localități ale județului, acum nu se poate pentru că avem doar un medic la centru. Una dintre soluții ar fi studenții voluntari de la medicină, care ar putea să asiste centrul. „Eu sunt singurul medic director al acestei instituții. Nu am niciun medic, nici măcar cu prestări servicii. Medicii de familie nu vor să vină. La cine am apelat nu am obținut niciun rezultat. Din cauza aceasta nu pot să fac o colectă mobilă. Înainte se făceau colecte mobile, înainte de a se declanșa pandemia. Mergeam frecvent pe teren, de exemplu în Moldova, Oravița, Caransebeș. Mergeam la instituții, la ISU, la Poliția de Frontieră, donau cadrele medicale. Când era lipsă de sânge, luam salvarea și plecam pe teren. Acum nu se poate pentru că sunt singură, nu am niciun medic în subordine. Eu am apelat și la doamna directoare de la Centrul de Transfuzii din Timișoara, pentru că este profesor universitar și are mai mare tangență cu Universitatea de Medicină pentru a primi studenți voluntari.”, a adăugat Rodica Neaga.
Din fericire pentru județ, Timișoara și Aradul ne-au ajutat mereu cu pungi. Chiar și acum ne vin lunar zeci de pungi cu sânge care salvează viețile cărășenilor. Întrebarea rămâne: Dacă un copil este lovit de o mașină, avem sânge ca să-l salvăm?
„Până acum am asigurat necesarul. Dacă rămân în impas eu apelez la Timișoara sau Arad. Ne înțelegem foarte bine cu centrele. Nu stau indiferentă. Am adus pentru un copil de multe ori, nu o dată, de la Timișoara, dar cel mai bine este să asigure județul cantitatea de sânge. Din Timiș pe lună ne vin 30-35 de pungi de sânge.”, ne-a precizat medicul.