Dacă tu mături în faţa casei tale şi eu vin şi scuip seminţe pe jos în urma ta, sunt sau nu sunt nesimţit?

explo 1000x200

Trebuie să recunosc că nu am mai avut de a face cu o aşa campanie de curăţenie a Reşiţei. Nu neapărat prin amploare, căci arondismentele sunt aceleaşi. A fost şi este mai multă zarvă pe subiect, implicarea autorităţilor etc.

Unii au râs şi l-au luat în balon pe primar când şi-a luat sacul de nailon şi s-a dus pe Bârzava să adune gunoaie. Puterea exemplului este un lucru cam rar şi foarte ciudat la noi. Şefii spun doar du-te şi fă cutare şi cutare lucru. Unii mai spun şi haideţi să facem. Cam ăsta este înţelesul demersului făcut de primar. Dar, obişnuit fiind să-ţi pună nevasta hrana în faţă la ore fixe şi, eventual să-i arunci farfuria de supă pe geam că o fi fost ori prea caldă, ori prea fierbinte, nu ai cum înţelege. Nu ai cum înţelege nici rostul unei toalete aflate în baia apartamentului dacă tu foloseai în loc de hârtie igienică cocean de cucuruz şi în loc de odorizant fumul de tabac, chiar de la vârste fragede. Ce să mai spun de folosirea unei toalete publice? Nu ai cum pricepe pentru că, universul tău a început cu mersul desculţ prin balega vitelor şi ai considerat apoi că, un banal bilet de tramvai aruncat pe trotuar nu e mare deranj. Şi deranjul cui, pentru că trotuarul nu era al vreunei persoane anume, nu al vecinului, era un bun abstract, al nimănui, în mintea ta. N-ai conştientizat o clipă măcar, că trotuarul este şi al tău. Pe acolo îţi plimbai tipele ce le agăţai şi nici nu cred că te deranjau hârtiile, cojile de seminţe, rahaţii de câine etc căci, nu-i aşa, toată mizeria asta de pe străzi face parte din romantismul tău. Tot pe asemenea trotuare, având de acum o vârstă, îţi plimbai împreună cu soţia, tu tras la costumul de mire, ea în rochia de jerseu, nepoţii. Şi înjurai, cu aceleaşi cuvinte ce însoţeau aruncatul supei prea fierbinţi, nemernicii de la primărie, incapabili să ţină oraşul curat.

Oamenii civilizaţi spun că nu se face curăţenie, se întreţine curăţenia. Dacă fiecare cetăţean ar arunca la coşul de gunoi micile deşeuri ce le dobândeşti la o ieşire în oraş, ar fi altceva. Dacă fiecare şi-ar duce patrupedele la „lipsa mare” însoţiţi de un recipient pentru colectarea fecalelor; dacă am lega fiecare sacii de gunoi menajer înainte de a-i arunca la container (asta, dacă nu am arunca direct cu făraşul pe fereastră); dacă am înţelege că civilizaţie nu este doar un cuvânt din DEX ci este un mod de a trăi… Dacă am înţelege toate acestea şi multe altele ce le cuprinde cuvântul mai devreme amintit, nu am mai avea nevoie de campanii de curăţenie de primăvară. Până atunci, clar că doar cu amenzi drastice se poate rezolva deschiderea DEX-ului la cuvântul civilizaţie.

banner 970 x 250