Dacă te plouă, să te plouă cu stil! Londra, la doar câteva ore distanță de Timișoara

Luna noiembrie nu e neapărat cea mai lună favorabilă din an pentru vacanțe și escapade de sfârșit de săptămână, dar asta nu înseamnă că nu există variante pentru câteva zile într-un loc superb. Dacă tot e toamnă, poți alege să petreci un weekend într-o metropolă pe care ploaia nu o face mai puțin interesantă, dimpotrivă: Londra. Capitala Regatului Unit are reputația (puțin exagerată) de oraș cu o vreme capricioasă, dar cu siguranță e un oraș pe care trebuie să îl vezi cel puțin o dată în viață.

Londra este una dintre marile metropole ale planetei, un oraș complet, centru decident pentru politică, mare hub de afaceri, un pol important al culturii, una dintre marile capitale ale sportului și un loc iubit de turiștii din întreaga lume. Poate cel mai cosmopolit oraș al planetei, Londra reunește în ea multe culturi, odată cu sosirea imigranților din marele Imperiu Britanic. Oraș al diversității, capitala UK a fost supusă și atacurilor teroriștilor, fie că vorbim de separatiștii nord-irlandezi, fie de Al-Qaeda. De fiecare dată, orașul a renăscut, și nici nu e de mirare, pentru că Londra are o istorie milenară, concepută ca așezare a celților, ajunsă apoi capitală a Regatului britanic, începând din secolul al XII-lea și până astăzi.

Nu poți vizita Londra fără să vezi unicul Big Ben, simbolul orașului, cunoscut în întreaga lume. Cel mai mare ceas cu patru fețe și clopot din lume, Big Ben nu poate fi vizitat în interior decât de cetățenii Regatului Unit, cu programare prealabilă. Chiar și așa, merită văzut și fotografiat! În imediata apropiere, se află Palatul Westminster, Casa Parlamentului Britanic, cu cele două camere ale sale. Actualul palat a fost construit în secolul al XIX-lea, în stil neogotic, după incendiul devastator din 1834. Palatul este inclus în patrimoniul Mondial UNESCO, la fel ca Abația Westminster, din apropiere. Construită în secolul al XI-lea, abația a fost locul de desfășurare pentru 38 de ceremonii de încoronare a regilor britanici, dar și pentru funeraliile prințesei Diana, din 1997.

Un alt loc emblematic pentru Londra este Tower Bridge, cel mai impresionat pod peste Tamisa din metropolă. Tower Bridge are un pod mobil, dar și unul fix. La această idee s-a ajuns în urma unui concurs de proiecte, astfel de evenimente fiind organizate în Anglia încă din secolul al XIX-lea, când Londra devenise, de altfel, cel mai mare oraș al lumii. Mulți turiști confundă Tower Bridge cu London Bridge (Podul Londrei), un pod fix, mult mai vechi, aflat pe un amplasament pe care inclusiv pe vremea ocupației romanilor a existat un pod. Dezvoltarea orașului a impus însă construcția Tower Bridge, deoarece metropola a căpătat amploare și pe celălalt mal al Tamisei după anul 1800 și, astfel, s-a ajuns la o adevărată capodoperă arhitecturală.

De altfel, e bine de știut că în expansiunea sa istorică, Londra a „înghițit”orașul Westminster, pe teritoriul căruia este amplasat celebrul Buckingham Palace. Construit în secolul al XVIII-lea, palatul este reședința principală a casei regale britanice. Afectat de bombardamentele germane din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, palatul totuși a renăscut. Un alt obiectiv vizitat este și celebrul London Eye, roata gigantă ce oferă o panoramă asupra orașului, situată în Grădina Jubilee. De neratat sunt și Piața Trafalgar, muzeele, cu celebrul Muzeu Madame Tussauds, al figurinelor de ceară, observatorul Greenwich, catedralele, Picadilly Circus sau cartierul Soho. Infrastructura sportivă a Londrei este, de asemenea, una impresionantă, cu marile stadioane de fotbal, dar și cu Twickenham, arena unde joacă echipa de rugby a Angliei.

Iar dacă vă temeți că plouă prea mult în Londra, până la urmă, ideile sunt și preconcepute. Măsurătorile spun că plouă mult mai mult în orașe precum Roma sau Sydney. De altfel, avantajul Londrei e că prin climatul cu influențe oceanice, iernile nu sunt dure, astfel că nu trebuie să vă temeți că dacă zburați în perioada aceasta în Regatul Unit, veți îngheța de frig. De la Timișoara se ajunge cu avionul direct la Londra. Operatorul este Wizzair. De pe Aeroportul Internațional Traian Vuia sunt curse zilnice pe aeroportul Luton, din zona metropolitană a Londrei.

Sursa foto: tiptrip.ro, blog.bestvalue.eu, makemytrip.com, loving-london.com, wikipedia.org,