Dacă nu citești de mic și te-apuci la vârsta a doua, s-ar putea să te doară capul

Sau să faci „frezoane”. Dar funcțiile și poziția socială te obligă. Nu poți să ieși în public tu, ditamai politrucul, și să nu spui măcar o vorbă de duh din Voltaire. Ce dacă a spus-o Hugo? Mulți ascultă, puțini pricep. Că ăia care stau cu gura căscată la elucubrațiile tale nu știu nici de unu’, nici de altu’. Ei se prosternează în fața culturii și elocinței tale.

Cum am ajuns oare aici? Mă tot întreb și nu mi-e greu să înțeleg, mai degrabă mi-e greu să cred, să mă obișnuiesc cu această continuă defăimare a educației riguroase, a însușirii și folosirii curente a minimei logici, a minimei morale. În fine, rămânerea în limitele bunului simț ce se presupune că l-ai dobândit în familie.

Dar aș dori să șterg puțin praful de pe demagogia celor ce recurg la a ridica pe piedestale aurite educația ante evenimente din decembrie 1989. Clasa conducătoare de după a provenit din maturii educați de comuniști. Și, vrem sau nu să recunoaștem, ei au pornit și desăvârșit dezastrul postdecembrist. Oameni educați, firește. Nu-i poți compara din acest punct de vedere pe Năstase, Theodorescu, Pleșu, Patriciu, chiar și Roman, cu alde Ciolacu, Ciucă, Dăncilă, Dragnea și alții. Punctul lor de întâlnire, din păcate, a fost și este lipsa de empatie pentru popor, plus goana după înavuțirea personală pe orice cale. Cu toții, produse ale sistemului educațional de pe vremea lui Ceaușescu.

Avem de mai bine de treizeci de ani o biciuire și o siluire a educației românilor ce cred că va rămâne în istorie. Lideri de partide, de opinie, incapabili să se exprime corect în limba română. Mă veți întreba, ca în celebra întrebare cu teorema lui Pitagora, la ce ne folosește educația și măcar exprimarea corectă în limba țării? În primul rând, dovedești că nu ești un prost ce îi roagă pe alții să-i citească eticheta de pe sticla de votcă. De ce să fi citit câte ceva încă din pruncie? Pentru că ai conștientiza că lumea a fost și este plină de deștepți care fie au eșuat, fie și-au ridicat comunitățile. Pentru că ai dobândi o oarecare empatie față de semeni, ai reuși să vezi că nemernica asta de istorie e la fel și se repetă, cu săbii, bombe, drone, cuceriri, apariții și dispariții de imperii. Cu stăpâni și cu sclavi, cu deștepți și cu proști. Ca un fir roșu de-a lungul puținelor milenii ale umanității se vede că prosperitatea a venit când societățile au fost conduse de oameni educați.

Închei rugându-vă să țineți minte și eventual să comentați că, în 2023, România a produs o premieră mondială: Plagiatul se prescrie! Ciucă al nostru, premierul încă în funcție, nu a plagiat pentru că judecătorii au stabilit că fapta s-a prescris! Luați educație și doctorate fără număr.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/