Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) Caransebeş vine în sprijinul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, prin punerea la dispoziţia acestuia, atunci când situaţia o cere, a trei drone, achiziţionate prin intermediul unui proiect transfrontalier, între cele două structuri urmând să fie semnat un parteneriat în acest sens.
„La propunerea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Caransebeş, a fost analizată oportunitatea încheierii unui protocol cu instituţiile responsabile în gestionarea situaţiilor de urgenţă, în urma căruia aparatele de zbor fără pilot (drone) aflate în dotarea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Caransebeş să poată fi utilizate la nivel judeţean în intervenţii precum: căutarea şi salvarea supravieţuitorilor dezastrelor naturale, cercetarea şi monitorizarea incendiilor de pădure, inspectarea digurilor şi a lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor, supravegherea accidentelor tehnologice, căutarea persoanelor dispărute”, transmite Instituția Prefectului Caraș-Severin.
Proiectul a fost prezentat şi analizat joi, în şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin. Astfel, au fost căutate modalităţi de integrare a aparatelor de zbor fără pilot în sprijinirea acţiunilor de răspuns ale autorităţilor responsabile în cazul situaţiilor de urgenţă.
Dronele au fost achiziţionate printr-un proiect transfrontalier, strict pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Proiectul prin care au fost achiziţionate dronele, intitulat „Management comun pentru situaţii de urgenţă în zona transfrontalieră Caransebeş – Juzno Banatski”, în valoare de două milioane de euro, va avea ca rezultat implementarea şi operarea unui sistem transfrontalier de management integrat pentru situaţii de urgenţă, care va combina tehnologia de ultimă oră în IT şi echipamentele de teren. Practic, sistemul va prelua datele transmise de pe teren de către drone, iar în acest fel activitatea în domeniul situaţiilor de urgenţă va fi mult mai eficientă, iar daunele aduse persoanelor sau diferitelor bunuri vor fi mult mai scăzute.
„Orice sprijin în cazul situaţiilor de urgenţă este binevenit. Mă gândesc doar la un ultim exemplu, şi anume incendiul de pe Domogled, când am aşteptat elicopterele pentru a vedea ce se întâmplă acolo sus. Or, cu dronele, şi cheltuielile sunt mult mai mici, dar şi modul în care ştim să acţionăm. Până ajungeau elicopterele, noi aveam deja imaginile luate cu ajutorul dronelor. Mi se pare un lucru deosebit de bun pentru situaţiile de urgenţă din judeţ. Noi sperăm ca, în cel mai scurt timp, să semnăm acest protocol”, a declarat prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu.