Cuvânt-cheie pentru școlile din Reșița: comasare! Nelu Popa: „Nu accept să plătim 5 profesori la 5 elevi!” [VIDEO]

Concluzia a fost pronunțată după un scandal destul de serios din Consiliul Local între primarul Ioan Popa și unii consilieri liberali, de o parte, și grupul PSD din Consiliul municipal, căruia i s-a adăugat și Nadia Potoceanu (Partidul Verde).

Primarul propusese pentru ședința ordinară de Consiliu Local un proiect de hotărâre prin care unitățile de învățământ cu personalitate juridică să-și preia în administrare toate clădirile și terenurile pentru imobilele auxiliare care le aparțin și în care se desfășoară activități (internate, cantine, săli de sport, săli de festivități etc).

În fapt, primarul Ioan Popa se plângea că, atâta timp cât această parte de patrimoniu școlar era la Primărie, directorii școlilor neglijau plata utilităților, în special a consumului de gaz, fapt pentru care Primăria plătea facturi uriașe. „Vă rog să rețineți că școlile nu plătesc acciză pe gaz, dar noi, Primăria, plătim. Deci noi le plăteam facturile de gaz, apoi le refacturam lor gazul, dar fără valoarea accizei, căci ei nu plătesc accize. Așa că dorim ca toate școlile să-și ia înapoi toate clădirile și să se gospodărească, în așa fel încât să facă și bani cu care, mai departe, să își poată stimula elevii și profesorii”.

Principalul opozant a fost Simona Voin, consilier local PSD și inspector școlar, care a adus în discuție școlile de margine, care nu au un număr mare de elevi, dar care trebuie să funcționeze și ele, pentru că toți elevii trebuie să aibă acces la educație.

Cuib de vise 1000x100

Răspunsul primarului Ioan Popa a fost unul neașteptat: comasarea. Școlile sunt finanțate de către minister pe principiul finanțării „per capita”, adică după numărul de elevi, iar primarul spune că școlile mai slabe, cu număr mic de elevi, nu au altă alternativă decât comasarea cu o altă școală, pentru a deveni sustenabilă. „Nu voi accepta să plătesc profesori doar pentru a nu se desființa școli, să plătim noi cinci profesori la cinci elevi!”, a explicat primarul Ioan Popa.

YouTube video

Explicația i-a picat greu Nadiei Potoceanu, care nu a votat proiectul de hotărâre, fapt pentru care acesta a căzut la vot. „Eu nu voi mai semna ilegal plata facturilor! Să vă asumați voi, cei care ați votat, noi nu ne asumăm să dăm bani înapoi. Nu este legal să plătim noi accizele pentru gazul de la școli!”, a răbufnit primarul Nelu Popa.

Deși s-a cerut o pauză de consultări, Mirel Sabo, liderul grupului PSD, a spus că se va face un nou proiect de hotărâre, „așa cum înțelegem noi că trebuie să fie și abia atunci se poate face o extraordinară și să votăm”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/