Cutremur la „Eftimie Murgu”! Corupția pe care n-a văzut-o rectorul Frunzăverde mai bagă un profesor în pușcărie!

Al patrulea profesor de la UEM Reșița a fost trimis în spatele gratiilor de către Tribunalul Caraș-Severin în ceva mai mult de o lună!

La universitatea din Reșița au loc astăzi alegeri pentru desemnarea noului rector și, tot astăzi, la Curtea de Apel Timișoara se va judeca apelul declarat de Irina Oriol, Ruxana Ghiță și Florin Franț împotriva sentinței de condamnare la închisoare cu executare pe care a dat-o în luna decembrie a anului trecut Tribunalul Caraș-Severin, în dosarul de corupție care a zguduit mediul academic. Corupția aproape generalizată, despre care rectorul Doina Frunzăverde a susținut în permanență că nu a știut nimic, a mai făcut recent o victim.

Salvată la un moment dat în mod cel puțin curios, ca să nu-i spunem suspect, alături de alți profesori universitari reșițeni ce aveau spatele asigurat de sus, Andrea Minda nu a mai scăpat și de data asta. Acuzată de luare de mită, profesoara de matematică a fost condamnată la trei ani închisoare! Cu executare! În plus, i-au fost interzise dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a exercita profesia de cadru didactic. Toate pe durata de 5 ani! Minda a fost găsită vinovată pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Două acte materiale!

Minda și-a susținut în permanență nevinovăția, numai că laborantul din cadrul UEM care aduna șpăgile de la studenți și i le aducea în cabinet a recunoscut tot, atât în fața procurorului, cât și în sala de judecată, unde a fost audiat în calitate de martor. „Așa am auzit, așa se știa, că pentru o notă de trecere la Andrea Minda se dau câte 40 de euro! Recunosc că eu apar în fotografiile de la dosar. Sunt eu cu doamna profesoară, în biroul acesteia!”, a învederat laborantul instanței. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Cale de atac ce se va judeca astăzi în cazul celor trei profesori condamnați în decembrie, tot la pedepse privative de libertate. Oriol, Ghiță și Franț și-au recunoscut vinovățiile și tocmai de aceea solicită schimbarea modului de executare a pedepselor, din regim de detenție, în suspendare condiționată. Așa cum a dispus Tribunalul Caraș-Severin în cazul profesorului Mihai Vișan și a studentului Alexe Ilici.

Referitor la alegerile pentru Rectorat, indiferent cine ar câștiga scrutinul de azi nu va avea deloc o moștenire ușoară: o universitate prăbușită din cauza corupției, cu un număr tot mai mic de studenți și cu mult prea mulți profesori, cu clase în care se află o mână de studenți și cu probleme financiare din care e aproape imposibil de ieșit!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/