Curtea școlii, transformată în șantier pentru construirea unei biserici

Șantierul bisericii ortodoxe din cartierul caransebeșean Cazărmii reușește să supere cadrele didactice de la Școala Generală Nr. 8 din municipiu. Directorul adjunct al Colegiului Național „Traian Doda” a susținut, în ședință publică a Consiliului Local, că o mare parte din curtea școlii a fost transformată în depozit de materiale de construcții de către preotul paroh al bisericii.

Mai mult, se pare că toate aceste resturi rezultate din materiale de construcții blochează accesul elevilor spre școală dinspre zona Cazărmii, dar și accesul către spațiul de depozitare a centralei termice. Pentru că este vorba de domeniul public, Codruța Cristescu, directorul adjunct al Colegiului „Traian Doda”, a solicitat sprijinul autorităților locale pentru rezolvarea acestei probleme. A avut loc o întrevedere între reprezentanții bisericii, prin părintele inspector Călin Ianchiș, ai școlii, prin Codruța Cristescu și ai Primăriei, prin viceprimarul Marius Isac. Potrivit secretarului eparhial Casian Rușeț, s-a convenit ca accesul spre centrala termică, a cărei ușă este în interiorul șantierului, să se facă fără a se demonta gardul care delimitează cele două proprietăți, întrucât siguranța elevilor ar fi pusă în pericol, aceștia putând intra ușor în șantier.

Potrivit schiței planului de amplasament, organizarea de șantier s-a făcut pe terenul aflat în proprietatea parohiei, ocazional acesta fiind depășit, când au fost aduse materiale de construcții ce urmau a fi utilizate, din cauza spațiului mic de delimitare, fără însă a afecta activitatea școlii.

leader board 728 x 90 px

santier biserica Caransebes 1

„Amintim faptul că șantierul se află în spatele unității de învățământ, unde nu sunt prevăzute activități educaționale, nici ferestrele sălilor de curs, decât ferestrele coridoarelor. Cu privire la servitutea de trecere, menționăm că aceasta există atât prin poarta amenajată la organizarea de șantier, cât și dinspre str. Emil Racoviță, unde există acces larg de servitute pentru ambele instituții”, a specificat Casian Rușeț.

Acesta a mai precizat că, în baza autorizației de construcție și a planurilor bugetare parohiale, se dorește ca în toamna anului viitor șantierul să fie restrâns și închis, odată cu finalizarea lucrărilor de structură. În acest context s-a căzut de acord față de propunerile venite din partea școlii cu privire la organizarea de șantier (facilitarea căii de acces pentru lucrări de exploatare și întreținere a centralei termice, precum și montarea unei plase de protecție pe gardul care delimitează organizarea de șantier de perimetrul școlii).

santier biserica Caransebes 3

„Deși există un disconfort al șantierului pentru ambele instituții, între parohie și școală există o colaborare eficientă, mulți dintre copiii care învață la Școala Generală Nr. 8 din Caransebeș, sprijiniți de către consiliul parohial, fiind părtași deopotrivă la activitățile educative și artistice întreprinse de parohie”, a declarat părintele secretar Casian Rușeț.