Cursuri suspendate în Caraș-Severin! „Situația cea mai periculoasă e în rândul elevilor de liceu”

La doar câteva zile de la startul anului școlar, în Caraș-Severin au apărut deja cazuri de infectare cu coronavirus în rândul elevilor. Așa se face că două clase din instituții diferite și-au suspendat cursurile timp de două săptămâni. 

Decizia a fost luată astăzi, într-o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin. Tematica şedinţei a fost evoluţia situaţiei epidemiologice în cadrul unităţilor de învăţământ din judeţ şi schimbarea scenariului de desfăşurare a activităţilor didactice în mai multe unităţi şcolare.

În urma şedinţei, s-a aprobat propunerea de suspendare a cursurilor unei clase din cadrul Colegiului Naţional „Traian Lalescu” Reşiţa, până la data de 1 octombrie după ce au fost confirmate 3 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în rândul elevilor din această clasă. De asemenea, s-a aprobat propunerea de suspendare a cursurilor pe o perioadă de 14 zile, începând de astăzi, pentru o clasă a Liceului Teoretic „Tata Oancea” Bocşa, după ce un elev din clasă s-a infectat cu SARS-CoV-2.

În plus, s-a aprobat trecerea la scenariul 2 (galben) de desfăşurare a activităţilor didactice pentru mai multe unităţi de învăţământ din judeţ.

Prefectul judeţului, Cristian Gâfu, a ţinut să evidenţieze faptul că este necesară o mai mare responsabilizare a părinţilor şi elevilor, deoarece s-a constatat că situaţia cea mai periculoasă este în rândul elevilor de liceu, „care chiar dacă respectă regulile de distanţare fizică şi normele igienico-sanitare în cadrul şcolii, le ignoră cu desăvârşire în momentul în care părăsesc unitatea de învăţământ”, este de părere reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Membrii CJSU se vor reuni de câte ori va fi nevoie pentru a lua măsurile care se impun în funcție de evoluția infectărilor.

Prefectul judeţului a amintit că situaţia generată de pandemie a devenit foarte periculoasă. „Boală are evoluţii din cele mai neaşteptate şi lovește necruţător, fără să mai ţină cont de vârstă sau de condiţia fizico-medicală a pacienţilor şi, din păcate, în judeţul nostru avem persoane decedate la vârste sub 50 de ani, fără comorbidităţi asociate şi cu o stare fizică anterioară foarte bună”, spune Cristian Gâfu.

UPDATE, 19 septembrie, ora 8.00

Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin anunță că și o clasă de la Liceul „Hercules” din Băile Herculane se alătură celor care vor desfășura de acum doar cursuri online pentru două săptămâni după ce un elev s-a infectat cu coronavirus.

În prezent, în Caraș-Severin, 148 de școli aplică scenariul galben și 261 de școli aplică scenariul verde. Nicio școală nu a fost trecută în scenariul roșu.