Garda Națională de Mediu continuă asaltul asupra factorilor decizionali de la Lugoj și după ce a sancționat municipalitatea lugojeană cu 90.000 de lei pentru un deponeu ilegal, a mai acordat o amendă de 60.000 de lei.
Vinovată de această dată este societatea Meridian 22, care încă gestionează serviciile de alimentare cu apă și canalizare în Lugoj, pentru că nu deține autorizație de mediu. Documentul nu poate fi însă obținut din cauză că Stația de epurare a Lugojului nu funcționează, deși în documente figurează că este modernizată și în stare de funcționare.
Primarul Claudiu Buciu spune că vina nu este a Meridian 22, ci a fostei conduceri a Primăriei Municipiului Lugoj, care a acceptat să plătească lucrările inexistente de „modernizare” a stației de epurare.
„Nu voi accepta ca oamenii de rând să plătească pentru hoția, incompetența și nemernicia unor politicieni! Garda de Mediu a amendat Meridian 22, din nou, cu 60.000 de lei pentru că stația de epurare de la Jabăr nu funcționează! Vina nu este a Meridian 22, ci a conducerii Primăriei Municipiului Lugoj care a acceptat să plătească lucrările inexistente de «modernizare» a stației de epurare. Această instituție, trezită cumva din somnul liniștii politice, a amendat Meridian 22 pentru că nu deține autorizație de mediu, care nu poate fi eliberată pentru că stația de epurare de la Jabăr nu funcționează”, a spus primarul Buciu.
Acesta a mai explicat că în anul 2008 Agenția de Mediu a emis un plan de conformare, în baza căruia se suspendau obligațiile de mediu pe perioada modernizării stației de epurare. În 2013 s-au finalizat lucrările de „modernizare”, însă stația de epurare nu a putut fi pusă în funcțiune nici până astăzi.
„De atunci au început să curgă suspendările, în loc să fie sesizate organele judiciare. Agenția de Mediu și Apele Române au tot dat scutiri cu privire la îndeplinirea obligațiilor de mediu, astfel încât nimeni să nu afle ce se întâmplă în realitate cu stația de epurare. I-au protejat pe Boldea, pe Bojin, pe Cornu și pe alții. Au tot emis programe de conformare, în mod ilegal, astfel încât să amâne momentul adevărului. Care, inevitabil, trebuia să vină. Pentru că niciun plan de conformare nu putea fi pus în aplicare, lucrările de modernizare fiind în fapt un jaf fără perdea, au început să curgă amenzile, ajunse astăzi la aproape 6 milioane de lei. Mai mult, atunci când Meridian 22 a încercat să pună în aplicare măsuri din planurile de conformare, a venit Camera de Conturi Timiș și a spus că este ilegal. Toți ne-au luat de proști. Deci stația nu merge pentru că unii au furat, suntem amendați că nu merge, suntem obligați să o punem în funcțiune, dar e ilegal să facem asta!”, mai spune primarul Claudiu Buciu.
Branșare ilegală la stația de epurare
Mai mult, primarul Claudiu Buciu acuză că Aquatim a conectat ilegal abonații din Comuna Boldur la stația de epurare aflată în operarea Meridian 22, lucru care s-a întâmplat în urmă cu șase ani de zile. Motiv pentru care șeful administrației lugojene are câteva întrebări, la care speră să primească răspuns: „De ce să plătească doar lugojenii amenzile? De ce să nu le plătească și Aquatim, care s-a racordat ilegal, faptă de natură penală la stația de epurare? Unde este acum Garda de Mediu?” Din acest motiv, administrația lugojeană declară, prin vocea primarului, că va chema în garanție Aquatim în toate procesele cu Apele Române Banat și le va redeschide pe cele pierdute deja.
Moș Crăciun alb-violet a fost, sâmbătă, la bordul vaportului Pelican. A adus bucurie pentru 50 de copii care au avut ocazia să se plimbe pe Canalul Bega. Micuții din...
Victimele Revoluției din Decembrie 1989, comemorate la Reșița
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281