Cupa KEBS, competiția care smulge lacrimi. Marele trofeu rămâne la Colegiul Național „Traian Lalescu” Reșița (FOTO/VIDEO)

Cea mai importantă competiție școlară din județul Caraș-Severin a ajuns în acest an la cea de-a treia ediție. Cupa KEBS la baschet a strâns laolaltă elevi de la șase licee cărășene, într-o competiție a prieteniei și fair-play-ului.

Întrecerea este organizată începând din 2014 în amintirea lui Caius Bălteanu, un fost elev al Colegiului Național „Traian Lalescu” Reșița, pasionat de baschet, decedat în urma unui tragic accident rutier petrecut în județul Timiș în 6 mai 2011. Cupa KEBS constituie și faza județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la baschet pentru licee. Șase echipe de liceu, din Reșița, Caransebeș și Bocșa, s-au întrecut pentru marele trofeu și pentru titlul de campioană județeană.

Sala de sport a Liceului Teoretic „Traian Vuia” Reșița a fost animată de liceenii iubitori de baschet, printre care s-au regăsit mulți dintre prietenii lui Caius Bălteanu. Sufletul manifestării sportive a fost și în acest an Adrian Bălteanu, tatăl lui Caius.
De la an la an, premiile au devenit tot mai consistente, ceea ce transformă Cupa KEBS și, implicit, faza județeană a ONSS în cea mai importantă competiție școlară din Caraș-Severin. Noutatea celei de-a treia ediții a constat într-un meci demonstrativ, în care au evoluat prietenii lui Caius Bălteanu, De asemenea, pe un ecran amplasat în sală au rulat imagini ce l-au avut în prim-plan pe Caius, într-un montaj video realizat de Ancuța Dorohoi.

YouTube video

Prima zi a competiției a fost rezervată meciurilor din grupe, pentru desemnarea semifinalistelor. În prima semifinală, Colegiul Naţional „Traian Lalescu” Reşiţa a dispus cu 33-22 de Colegiul Naţional „Traian Doda” Caransebeş, iar în semifinala a doua, Liceul Teoretic „Traian Vuia” Reșița a dispus cu 26-21 de Colegiul Naţional „Mircea Eliade”. Semifinalele au fost urmate de un moment de suflet, meciul demonstrativ care i-a avut în prim-plan pe foștii colegi ai lui Caius Bălteanu, împărțiți în „Echipa de Haur” şi „Minerii”.

În finala mică, elevii de la „Mircea Eliade” s-au impus cu 47-27 în faţa celor de la „Traian Doda” Caransebeș, pentru ca în finala mare, echipa de la Colegiul Național „Traian Lalescu” Reșița să își apere titlul cucerit anul trecut, în urma victoriei cu 24-15 în fața echipei Liceului Teoretic „Traian Vuia”. Astfel, elevii profesorului Victor Moroiu au câștigat pentru al doilea an consecutiv marele trofeu și vor reprezenta din nou Caraș-Severinul la faza zonală a ONSS la baschet.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157665381067505″]

Pe lângă premiile consistente pentru echipele participante și premiul fair-play acordat celei mai frumoase galerii – în acest an câștigătoarea fiind Colegiul Național „Traian Lalescu”, organizatorii au acordat și premii individuale: Robert Șvaia („Traian Doda” Caransebeș) – cel mai tehnic jucător; Marco Ionescu („Mircea Eliade” Reșița) – coșgheter, recompensați cu câte o cupă și o minge.
De asemenea, au primit plachete sau medalii toţi cei care au contribuit, într-un fel sau altul, la reuşita evenimentului. Partidele programate în cadrul celei de-a treia ediţii a Cupei KEBS au fost arbitrate competent de Cristina Ciocan Acea, Ilie Sasu, Alexandru Tulbure, Adrian Vladu şi Alexandru Stern.

Mă bucur că am putut să organizez și anul acesta Cupa KEBS. De asemenea, pot să vă spun că toți participanții mi-au întrecut așteptările, atât în ceea ce privește sportivii în timpul jocurilor, cât și galeriile care au fost prezente la sală. Sper ca și anul viitor să reușesc să organizez competiția. Eu personal îmi doresc foarte tare și voi face tot ce îmi stă în putință ca această competiție de baschet să fie permanentizată și să devină una a prieteniei și a sufletului meu”, a declarat Adrian Bălteanu.
Elevii cărășeni s-au ridicat la nivelul așteptărilor, la nivelul premiilor oferite, cele mai mari din tot ceea ce înseamnă sport școlar în Caraș-Severin.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157663039914883″]

Toți componenții echipei câștigătoare („Traian Lalescu” Reșița) au primit hanorace personalizate, cei de pe locul al doilea (Traian Vuia Reșița) au primit câte un rucsac, componenții echipei clasate pe locul al treilea au primit șase mingi și zece tricouri de antrenament. Echipa de pe locul 4 a primit zece mingi de antrenament, iar echipele clasate pe locurile 5 și 6 au primit câte șase mingi de antrenament.

YouTube video

YouTube video

Cupa KEBS a fost organizată la sala de sport a Liceului Teoretic „Traian Vuia” din Reșița de către Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Caraș-Severin, cu sprijinul neobosit al lui Adrian Bălteanu și al unui sponsor generos, firma Despăgubiri Accidente Vătămări SRL București.

Foto: Raul Chirilă

Video: Cristi Chiru