Cum se fac economii la Consiliul Județean Caraș-Severin. Peste 50.000 de euro pentru curățarea drumului Văliug – Slatina Timiș!

Marea economie de la Consiliul Județean Caraș-Severin se traduce prin tot soiul de cheltuieli pentru lucrări care s-ar putea face fără probleme în regie proprie. De altfel, ăsta ar fi trebuit să fie rolul Direcției Județene de Drumuri, după cum spunea și președintele Romeo Dunca: să execute lucrări ușoare cu bani puțini. Așa de bine s-au organizat treburile, încât din banii cărășenilor se vor plăti peste 260.000 de lei doar pentru tăierea vegetației și curățarea rigolelor pe un singur tronson de drum.

În ședința de la finalul lunii august a fost readusă în discuție starea în care se află Drumul Județean 582, între Văliug și Slatina Timiș. Este vorba despre vegetația de pe marginea drumului crescută în exces, despre rigolele pe care nu le-a mai curățat nimeni și despre parapetele desprinse și lăsate pe marginea carosabilului.

„Ce facem cu vegetația care intră pe drum? Când mergem spre Slatina dacă ne uităm de la ieșire din Reșița, să știți că Reșița, de apreciat, a curățat tot ce înseamnă parte vegetativă de pe marginea drumului, în schimb la noi, cum ieși din Cuptoare, stânga, dreapta este plin. Parapetul nu se mai vede, vegetația a ieșit un metru și ceva, mașinile se feresc. Chiar a fost un accident într-una dintre curbe exact din această cauză, șoferul a evitat să-și zgârie mașina că a fost o mașină noua, în curbă a venit altcineva și a dat în cealaltă mașină. Vă rog frumos să-mi spuneți dacă aveți prinsă curățarea acestui segment de drum.”, a fost interpelarea lui Flavius Nedelcea, liderul grupului PRO România.

Răspunsul a venit de la Maria Paulescu, șefa Direcției de Drumuri Județene: „Este pe SEAP de la Văliug spre Slatina Timiș, să tăiem vegetația și să întreținem rigolele, dar așteptăm să se termine licitația, până avem un câștigător…” Potrivit Sistemului Electronic de Achiziții Publice (S.E.A.P), termenul-limită pentru depunerea ofertelor a fost 9 august 2021. Până în ziua de astăzi însă nu s-a apucat nimeni de treabă, deși proiectul se numește „Întreținere curentă pe timp de vară 2021 DJ 582 Văliug – Slatina Timiș, întreținere acostamente și șanțuri/rigole”. De altfel, potrivit SEAP, abia în 13 septembrie s-a efectuat evaluarea tehnică a ofertanților (3 la număr, potrivit aceleiași platforme), până la atribuire mai fiind de parcurs alți doi pași: evaluarea financiară și deliberarea.

În aceeași ședință s-a discutat și despre parapetele de pe marginea aceluiași drum, subiect adus în atenție de Mihai Bona (consilier Pro România): „Domnule președinte, vreau să vă informez că de la Văliug până la Slatina-Timiș, 80% din parapeți sunt căzuți în drum, au început să dispară. Sunt două zone în care sunt alunecări de teren de trei, patru luni de zile și nicio măsură.” Răspunsul a venit tot de la Maria Paulescu: „Și pentru parapeți am pus cred că de vreo trei ori pe SEAP, acum avem pe cineva care a participat și așteptăm.” „Și ce o să facem? Când se fură toți o să achiziționăm alții? Circul zi de zi pe acolo și n-ați luat nicio măsură. E pericol de accidente.”, a completat Bona, căruia i s-a răspuns: „Acum avem un participant și se va remedia.”

Până la remedierea tuturor problemelor, după cum spune însuși președintele Romeo Dunca, vor trece însă vreo două luni de toamnă. Ce vegetație se va mai curăța atunci? Și cum rămâne cu ploile care vin odată cu sezonul? De parapete… nici nu mai vorbim. „Acum avem câștigător și la toaletarea șanțului, la ridicarea balustrăzilor de pe marginea drumului pe drumul de la Văliug la Slatina Timiș. Deci și aici avem câștigătorul. Probabil până la finalul lunii octombrie vom reuși să închidem și acel segment.”, a dezvăluit Romeo Dunca. De menționat că 264.806,58 de lei fără TVA este valoarea estimată doar pentru curățarea vegetației și a rigolelor. Pentru parapete e altă mâncare de pește… Acolo există într-adevăr un câștigător, stabilit prin atribuire directă chiar luni, 13 septembrie, iar pentru această lucrare Direcția de Drumuri Județene mai cheltuie din banii cărășenilor încă 36.531,65 lei fără TVA, adică peste 7.400 de euro. Doar pentru tronsonul Văliug-Slatina Timiș!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/