Cum să învingi anxietatea de dinaintea unui examen? Webinarele dezvoltării personale oferite de UVT promit să ofere soluția

Universitatea de Vest din Timișoara oferă elevilor care susțin în acest an examenul de bacalaureat o sesiune de webinare dedicate orientării profesionale și dezvoltării propriei persoane. Proiectul este organizat prin Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră și Consiliul Național al Elevilor este deschis tuturor elevilor doritori să participe. Pe lângă orientarea profesională, se anunță și sesiuni de păstrare a sănătății minții înainte de examene. 

„Temele abordate vor fi despre cunoașterea de sine, managementul timpului sau managementul stresului ori despre cum să fii productiv, învingându-ne acea voce care ne șoptește «încă un episod și apoi te-apuci de treabă». Uneori realizăm că simple cuvinte, precum «bacalaureat» sau «admitere», nu mai reprezintă doar noțiuni teoretice, ci au devenit adevărate surse de stres și agitație. Suntem convinși că webinarele UVT vor atrage multe curiozități și vor deveni chiar populare printre tinerii liceeni. Este de reținut că o mare parte din stresul și anxietatea ce apar în apropierea examenelor se pot risipi în urma participării la exercițiile de dezvoltare ale personalități”, transmite Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Care vor fi temele întâlnirilor?

1. Întâlnește-te cu tine! Va fi un webinar pe tema autocunoașterii și va avea loc în 20 mai, de la ora 16.00. Webinarul urmărește să descoperi propria persoană, trăsăturilor de personalitate, intereselor tale și toate aceste lucruri îți conturează traseul vocațional.

2. Procrastinare 101. Webinarul are loc în 21 mai de la ora 13.00. Acest webinar se concentrează pe ideea că sarcinile pe care ni le propunem sunt întrerupte de distragerile vieții moderne: încă un scroll pe insta, un refresh pe Facebook sau încă un serial pe Netflix, iar în final taskurile rămân nefăcute până pe ultima sută de metri. Dacă dorești să înțelegi mai bine care sunt elementele ce conduc spre comportamentul de amânare a sarcinilor și care este antidotul procrastinării, webinarul este dedicat ție.

3. Înțelege-ți frica! Gestionarea anxietății este webinarul cu numărul trei care are loc în 26 mai, de la ora 16.00. Webinarul urmărește îndepărtarea stării de neliniște și agitație de dinaintea examenelor importante. Atelierul își propune să ofere o mai bună înțelegere a anxietății și a modalităților de gestionare a ei, înțelegere utilă în multe contexte ale vieții, nu doar cele de evaluare.

4. Managementul timpului și controlul stresului (Tips&Tricks) se va ține în 9 iunie de la ora 16.00. Webinarul propune un exercițiu de imaginație: Mai sunt câteva zile până la bac sau până la orice alt moment important din viața ta. Cum ai vrea să poți valorifica la maxim timpul care ți-a mai rămas? Webinarul propune trucuri și soluții practice prin care poți să scapi de distractori și să ai spor la învățat, fără emoțiile și stres.

Webinarele se vor organiza pe platforma Google Meet, cu acces gratuit. Fiecare sesiune de webinar va dura aproximativ 90 de minute fiecare. Linkul de înscriere la unul sau mai mai multe dintre webinarele prezentate este https://forms.gle/B9sRmRAQ3xFQzGMm9.*

Pentru consiliere în carieră, UVT vă invită să  să completați gratuit testul de orientare vocațională pe platforma www.ytm.ro.