Cum să devii filosof în perioada de criză

Știți zicala cu: „la plăcinte înainte, la război înapoi?” Da, bă, zicala aia din „Harap Alb” pe care Creangă a scos-o din călimara lui cu cerneală. O știți. Ei bine, la un secol și jumătate de la momentul publicarii basmului, ea este de actualitate și se potrivește de minune unor politicieni liberali. Și nu doar liberalilor de la centru, ci și peneliștilor provinciali. Cum ar fi Alin Nica și Cosmin Tabără. Unul – șef peste toți camarazii din Timiș, celălalt – doar peste cei din Timișoara.

Bun. De ce sunt supărați cei doi camarazi și dau declarații peste tot, în loc să meargă la ștrand, la piscină, să stea la umbră sau să bea sucuri la doză sau la borcan, când afară sunt 40 de grade Celsius? Pentru că situația de astăzi a marelui partid liberal nu mai este aproape deloc roz ca în urmă, să zicem, cu trei ani, ci de-a dreptul căcănie. Pe atunci, PNL era roșu în obraz, plesnea de optimism, Batistuță număra zilele până la hăcuirea pensiilor speciale, Sică Mandolină încă era digeiul echipei profesioniste instalată la Palatul Victoria, Iohannis – cel mai iubit dintre liberalii ultimilor zece ani – mărturisea cu decența unui președinte al tuturor românilor: „PSD este un partid iresponsabil, un partid toxic”, iar, în întregul său, PNL era convins că avea să facă din rahat bici și pe deasupra să pocnească.

Astăzi, când liberalii au ajuns la mâna lui Marcelino Ciolacu, bat din copită, mai ceva ca, scuzați-mi cacofonia, calul lu’ Harap Alb, care nicio clipă nu s-a temut de război când i-a venit ordin de mobilizare. Nu mai sunt de acord cu măsurile propuse de pesedei. Nica chiar se gândește să le propună camarazilor ieșirea de la guvernare a partidului. Sau să se apuce de cântat la nunți, botezuri și alte sindrofii, unde se câștigă bine, indiferent de culoarea politică. La fel de speriat pare și viceprimarul Timișoarei. „Ori ieșim de la guvernare sau ne ducem în cap.”. E cam același lucru. Pleonasm curat, don Cosmin, dar e bine că aveți alternativă, altfel, vorba lu’ matale, riscați să ieșiți de pe scena politică. Ca PNȚCD, PRM sau PPDD.

Ce glumeți sunt unii și ce repede uită ce au făcut ieri. Păi don Alin și don Cristi, cine dracu’ v-a adus în situația asta de vă doriți atât de tare să abandonați barcă? Ciolacu le-a dat picioare în cur useriștilor scoțându-i de la guvernare sau Cîțu? Cine de cine s-o rugat când a fost vorba de întins o mână de ajutor? Ciolacu și Grindeanu s-au dus la Ciucă sau invers. Mi-l și imaginez pe acest general, eroul nostru în bătălia de la Nasiriyah, cum se ruga de cei doi: „bă, pupa-v-aș mâinile voastre, nu ne lăsați, că ne ducem dracului și odată cu noi se duce și țara de râpă. Bă Marcel, bă Sorin, gândiți-vă că o faceți pentru mine, nu pentru ăștia, că v-am fost ca un frate mai mare și am ținut la voi, chiar dacă nu v-am spus-o niciodată.”. Scremeți-vă, don Alin și don Cosmin, și amintiți-vă de chestiile astea. Dacă atunci v-ați bucurat că v-au scos din rahatul în care vă băgase Cîțu până la gât, de ce n-ar mai fi buni acum pesedeii?
Doar întreb, nu dau cu parul, don Alin și don Cosmin!