S-a încheiat repartizarea computerizată a absolvenților claselor a VIII-a. Se fac statistici, clasamente, se trag concluzii. În Caraș-Severin, în funcție de prima și ultima notă de admitere, cele mai căutate sunt două licee cu tradiție, pentru care au optat elevii de 10. La polul opus, există și licee de oraș unde s-a intrat cu nota 2!
Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița și Colegiul Național „Traian Doda” din Caransebeș sunt cele mai căutate, având ultima notă de admitere 6,66, respectiv 5,71.
Studiul Științelor naturii atrage în continuare, dovadă stau notele mari la repartizarea computerizată. La această disciplină, 9,93 este prima notă la Colegiul Național „Traian Vuia” și ultima – 8,47, în timp ce la „Traian Lalescu”, la aceeași specializare, s-a intrat cu 9,65 – 8,22. Posibil ca spre acest domeniu să se îndrepte elevii care doresc să meargă la Medicină.
Interesantă concurența de la Colegiul Național „C. D. Loga” din Caransebeș, unde s-a intrat cu note de la 9,68 la 4,99! În topul liceelor din Reșița, în funcție de nota la admiterea computerizată, se află Colegiul Național „Diaconovici-Tietz” cu 8,81 – 5,78, urmat de Colegiul Național „Mircea Eliade” cu 7,63 – 4,54.
Nu pot fi trecute cu vederea note care nu au nicio legătură cu realitatea. Cum să figurezi pe liste de admitere într-un liceu, cu note de la 2 la 4,99? Unde e sfântul 5 care departajează normalul de eșec?
Ce să caute 2,51 la Liceul Tehnologic „Mihai Novac” din Oravița sau 2,94 la Liceul „Trandafir Cocârlă” din Caransebeș sau nota 3,29 la Liceul „Hercules” din Băile Herculane? De ce admitem noi (oricine, societatea civilă, cadre didactice, persoane cu responsabilități în administrație, politicieni, miniștri) ca această mizerie să continue?
Știu sigur că sunt răzbunate acum generații întregi de elevi de pe vremuri comuniste pentru care eșecul în treapta a doua de liceu, în urma unor concursuri grele, a generat adevărate drame! Și premierul Cîțu s-a confruntat cu așa ceva.