Cum s-au pregătit primarii din orașe pentru începerea anului școlar? Vezi câte unități au probleme la autorizare!

A rămas mai puțin de o săptămână până la începerea anului școlar, astfel că pregătirile au intrat acum pe ultima sută de metri. Chiar și așa, în ciuda investițiilor făcute, condițiile impuse de DSP pentru autorizare nu permit eliberarea documentului pentru toate unitățile de învățământ.

Potrivit statisticii furnizate de Direcția de Sănătate Publică, din cele 490 de instituții școlare, 363 au autorizație de funcționare. 124 nu au primit documentul care atestă condițiile decente în care învață elevii din cauză că nu au apă potabilă sau grupuri sanitare amenajate corespunzător. Controalele propriu-zise ale inspectorilor încep din 16 septembrie, iar până atunci directorii solicită autorizația pe propria răspundere. În caz de neconformitate cu actele semnate, riscă să aibă grave probleme cu legea.

La Reșița, s-au cheltuit sume serioase de bani pentru rezolvarea problemei legate de apă caldă și căldură, în urma desființării CET 2010 Reșița. În plus față de acestea însă, s-au mai remediat o serie de probleme la școlile și grădinițele din oraș. „Se lucrează de obicei la amenajări interioare, exterioare, se lucrează la acoperișul câtorva școli. De asemenea, la sistemul de iluminat, o mare parte au fost deja terminate. La Ștefan Anghel se lucrează la rețeaua de apă potabilă, unde pierderile au fost foarte mari din cauza unei țevi sparte. Avem obligația de a crea cadrul normal pentru procesul de învățământ”, a explicat primarul Mihai Stepanescu, la momentul inspecției la școli.

Și la doar 40 de kilometri distanță, în municipiul vecin s-au băgat în școli sume importante de bani. Dincolo de reparațiile punctuale, cea mai mare reușită este obținerea finanțării pentru proiectul de reabilitare a campusului, în valoare de 18 milioane de lei, din care contribuția Primăriei Caransebeș urcă la circa 4 milioane de lei. Chiar și așa, în ciuda eforturilor depuse de administrația locală, purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros, explică faptul că Grădinița PN3 din oraș nu are autorizație la momentul actual.

Orașele mici au alocat fonduri mari

În ciuda banilor puțini de care dispun unitățile administrative, edilii au găsit soluții și au alocat sume importante de bani pentru școli și grădinițe. 400.000 de lei s-au alocat la Moldova Nouă pentru reparații sau amenajarea exteriorului clădirilor. „S-a lucrat în toate instituțiile de învățământ din oraș. Am zugrăvit mai multe unități școlare, am reamenajat grupurile sanitare, în așa fel încât să nu mai existe probleme la momentul eliberării autorizațiilor, a spus Matei Lupu, edilul-șef al orașului Moldova Nouă. În ciuda acestui fapt, o grădiniță nu are autorizație în prezent. Punctual, și în stațiunea Băile Heculane s-a intervenit pe alocuri, acolo unde a fost nevoie.

Primarul orașului Anina, Gheorghe Românu, o fi făcut investiții, dar toată săptămâna fie a avut probleme cu semnalul la telefon, fie a avut parte doar de întâlniri importante pentru soarta comunității. Cert este că nu a putut fi contactat de reporterii Express de Banat, să le povestească oamenilor ce lucrări a făcut peste vară pentru elevii din oraș. În statistica DSP însă, două școli nu au autorizație.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Și la Oravița s-au consumat sume importante de bani, iar administrația locală, la fel ca în cazul municipiului Caransebeș a reușit să obțină o finanțare valoroasă pentru construirea unui campus școlar.

Donație consistentă pentru Bocșa

Salvarea comunității locale din apropierea Reșiței este buna colaborare cu Fundația „Triumful Inimii”. Membrii acesteia au făcut o donație care se ridică la 250.000 de euro, bani care ar fi fost inexistenți în bugetul local, și în contul cărora primăria a primit țiglă pentru acoperișul instituțiilor de învățământ. În plus, peste 300.000 de lei s-au alocat din bugetul local pentru alte lucrări. Unități de învățământ precum Școala Gimnazială Nr. 1 și-au schimbat complet înfățișarea. „Copiii cred că vor fi încântați în momentul în care va începe anul școlar. Vor vedea că lucrurile s-au schimbat radical. Practic, școala arată altfel, mult mai modernă, mult mai atrăgătoare. În momentul de față putem spune că arată normal”, a concluzionat primarul Eugen Cismăneanțu.

Investiții blocate la Oțelu Roșu
La început de an școlar, școlile din Oțelu Roșu nu se pot lăuda cu investiții foarte mari și vizibile. Cu toate că cele trei luni de vacanță sunt mereu un prilej perfect pentru a mai repara din „bubele” unităților de învățământ, în Valea Bistrei achitarea datoriilor a fost prioritară.

Pe ultima sută de metri, școlile din Oțelu Roșu se chinuie să se aranjeze pe cât posibil cu fonduri puține pentru ca elevii să se întoarcă în săli de clasă curate și aranjate, dacă nu complet modernizate. Problemele cele mai grave sunt întâlnite la Liceul Bănățean, acolo unde curtea unității de învățământ ar fi avut nevoie de lucrări capitale pentru a acoperi nevoile învățăceilor. Lipsa de fonduri însă nu va face posibilă nicio investiție în acest sens în perioada imediat următoare.

În județ, probleme cu autorizarea școlilor mai sunt în comunele: Eftimie Murgu, Nicolinț, Turnu Ruieni, Văliug sau Slatina Nera.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/