Cum putem preveni incendiile din locuință în sezonul rece? Sfaturile ISU Timiș

Începutul sezonului rece aduce o creștere semnificativă a incendiilor produse în gospodării. Este motivul principal pentru care specialiștii ISU Timiș vin cu o serie de măsuri pentru evitarea unor astfel de situații.

Anul trecut un sfert din incendiile la care au intervenit pompierii timișeni s-au înregistrat în gospodării. Dintre acestea, jumătate s-au produs din cauza instalațiilor electrice defecte. Bilanțul: victime cu arsuri și traume psihologice și pagube materiale de milioane de lei.

Recomandările pompierilor pentru evitarea incidentelor:

  • NU folosiți instalaţii sau aparate electrice defecte și improvizate.
  • NU suprasolicitați reţeaua electrică.
  • NU lăsați nesupravegheate aparatele electrice conectate la prize.
  • NU efectuați lucrări de reparaţii la instalaţiile electrice singuri sau cu personal necalificat şi neautorizat.

De asemenea, necurățarea coșului de fum poate provoca incendii. În 2019 s-au înregistrat 110 de astfel de incidente, dintre care 65 au produs pagube materiale. Recomandări pentru folosirea coşurilor şi a burlanelor și  evacuarea fumului:

  • Coşurile de fum trebuie izolate de elementele combustibile prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm. În spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
  • Coşurile trebuie prelungite deasupra acoperişului cu cel puţin 80 cm.
  • NU suprasolicitați coșul cu combustibilii folosiți.
  • Coșul de curăță de către o persoană specializată în domeniu.

O altă cauză care provoacă anual zeci de incendii la gospodării este fumatul în locuri neprotejate. În anul 2019, 79 de astfel de incidente au fost înregistrate. Autoritățile recomandă să NU fumați lângă pat atunci când sunteți în stare de somnolență sau după consumul de medicamente, utilizarea obligatorie a unei scrumiere și stingerea țigării cu apă înainte de a o arunca.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/