Cum privesc rezidenții români călătoriile în 2020 în comparație cu 2019 și daunele provocate de pandemia COVID-19

Din cauza COVID-19, industria turistică din întreaga lume, inclusiv România, a fost puternic afectată. O mulțime de locuri care oferă cazare, precum și companii de transport, s-au confruntat cu falimentul. După ce i-am întrebat pe călătorii din România cum percep ei daunele provocate de pandemie, am primit opinii diferite și am învățat alte perspective.

În 2020, călătoritul nu a fost o sarcină ușoară de făcut. Oamenii trebuiau să își reprogrameze călătoriile sau să le anuleze complet. Companiile însărcinate cu organizarea călătoriilor – la nivel local și în străinătate – au întâmpinat problema interesului mai mic sau deloc, a renunțării frecvente la serviciile lor și a depunerii cererilor de rambursare din motive independente.

publicitate online in ziar Express de Banat

„Trebuia să călătoresc în vara anului 2020 cu un DiscoverEU Pass. Din cauza virusului, multe țări în care trebuia să călătoresc au închis frontierele sau au avut un număr mare de cazuri. Asta m-a determinat să o amân pentru vara anului 2021”, spune Dan – un tânăr de 19 ani care locuiește la Brașov.

Kata, un maghiar de 20 de ani născut în Harghita, studiază în Ungaria, dar în prezent rămâne în România din cauza COVID-19: „Nu am călătorit în 2020. Au existat diferențe – de exemplu, limita de 500 de persoane în interior și măștile obligatorii. În opinia mea, călătoria cu trenul sau cu mașina privată a fost la fel ca în anii precedenți. Dar unele autobuze au fost blocate. Acestea nu transportă oameni nici acum (din martie 2020). Cred că a provocat unele probleme turismului.”

Diagrama arată fluxul de călătorii în anul 2019 și 2020, în conformitate cu Administrația pentru securitatea transporturilor. După 15 martie 2020, am putut observa o scădere remarcabilă de peste 1 milion față de anul precedent.
Apoi, cifrele au rămas scăzute pentru următoarele câteva luni.

Miruna, o tânăra de 19 ani din Buzău, spune: „Ultima dată când am călătorit a fost în vara anului 2020 când cazurile scăzuseră în România. Nu cred că experiența mea poate fi o reflectare excelentă a modului în care se călătorește acum. Cu toate acestea, au existat unele modificări, dar restricțiile nu au fost la fel de dure ca acum. Cu toate acestea, nu pot spune același lucru pentru trenuri. Oamenii nu sunt așezați la 2 m distanță, iar unii dintre ei nici măcar nu poartă măști.”

„Există într-adevăr diferențe, dar nu atât de importante. Principala este frecvența mijloacelor de transport. Nu se mai țin de programul obișnuit, dar cred că nu este o mare problemă”, susține Vlad – un călător de 20 de ani care locuiește în Piatra Neamț.

Majoritatea călătorilor se plâng de faptul că nu pot călători liber, fără restricții. În orice moment, trebuie să poarte măști și să păstreze distanța. Prin urmare, numărul obișnuit de tarife între orașele vecine a fost, de asemenea, redus. Pe de altă parte, unii oameni nu au observat diferențe foarte importante care să aibă un impact puternic asupra călătoriilor lor.

„Au existat diferențe mari între călătorii în 2019 și 2020. Am observat-o în primul rând prin faptul că nu toate atracțiile turistice erau deschise. Deși am călătorit prin România în septembrie 2020, nu au existat diferențe care să-mi fi afectat foarte rău călătoria.”, împărtășește Isabela – un locuitor din Oradea, de 19 ani.

Autor: Wiktoria Drezner
Traducere: Dani Trisca

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/