Indiferent câți bani a cheltuit Consiliul Județean Caraș-Severin pentru proiectul de dezvoltare a turismului pe Muntele Mic, este vorba totuși de bani publici care trebuie recuperați sub o formă sau alta. Ruperea contractului cu societatea Nordica, administrată până mai ieri de Romeo Dunca, pe motiv că forul județean nu și-ar fi respectat obligațiile în totalitate nu se poate face gratuit, au spus la unison consilierii județeni din opoziție.
Poate unul dintre cele mai controversate proiecte de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean de vineri a fost ruperea contractului dintre forul administrativ și S.C. Nordica Turism SRL. Motivul invocat a fost acela că CJ nu și-a respectat obligațiile din contract, mai exact nu a făcut investiția de 2%, estimată la 98.000 de euro, pentru o parcare de 250 de locuri și racordarea la energie electrică. De cealaltă parte, Nordica avea de investit 4,3 milioane de euro. Și totuși, conform proiectului de hotărâre, se dorea încetarea contractului pe cale amiabilă. Din păcate, inițiatorul proiectului nu a participat la ședința online, Dan Stan fiind internat la Spitalul Municipal Caransebeș cu o formă nu tocmai ușoară de COVID-19.
Într-o primă fază, s-a cerut retragerea de pe ordinea de zi a acestui proiect, tocmai pentru că inițiatorul nu-l putea susține. Majoritatea formată din liberali nu a fost de acord, așa că proiectul de reziliere a contractului a fost supus dezbaterii. Cum Romeo Dunca nu putea, din motive obiective, să discute despre acest punct, el fiind fostul administrator care a predat afacerea fiului său, frâiele au fost preluate de celălalt vicepreședinte, Ovidiu Rădoi. Deloc convingător însă. După ce a citit câteva pasaje din proiectul de hotărâre, acesta a recunoscut că de fapt nici nu a văzut contractul de asociere în participațiune, așa că orice întrebări din partea celorlalți consilieri au rămas fără răspuns.
Primul care a luat cuvântul a fost liderul de grup al Pro România, Flavius Nedelcea, cel care a vorbit despre controversa legată de numărul de locuri de parcare care ar fi trebuit să fie amenajate de Consiliul Județean – aproximativ 250. Acesta a subliniat că toate clauzele contractuale au fost respectate. „Putem dovedi acest lucru. Noi, Consiliul Județean, prin adresele transmise, figurează că ne-am îndeplinit obligațiile contractuale, pentru că în referatul dumneavoastră consider că este, ca argumentare, tendențios spus «nicidecum 250 de locuri de parcare». În contract noi aveam obligația să facem aproximativ 250. Acest cuvânt (n.r. „aproximativ”) apare de 4 ori. Noi suntem văduviți că nu am făcut exact 250 de locuri de parcare”.
Totodată, o altă obligație a Consiliului Județean era aceea de a realiza racordul electric. Instituția a obținut avizele necesare de la furnizorul de energie electrică și a făcut lucrările cu bani mai puțini decât se estimase inițial. „Noi am plătit din acești bani să facem un racord, am participat la racord. Că am plătit 40.000, asta este altceva. Și nu văd motivul ca noi să ne retragem din această asociere, pentru că este un lucru benefic pentru Consiliul Județean și pentru turiștii care merg acolo, avem și noi un cuvânt de spus”, a concluzionat Nedelcea.
Secretarul Darian Ciobanu a subliniat că în prezent este vorba despre conflict de interese și incompatibilitate, având în vedere că Romeo Dunca este președintele Consiliului Județean, iar fiul său este administratorul Nordica SRL. „Juridic, contractul este imposibil de gestionat în continuare”, a spus Ciobanu.
Această replică l-a determinat și pe Ionuț Popovici, liderul de grup al PMP, să intervină. Interesul unei persoane nu poate fi pus mai presus decât interesul unei instituții publice. „Discutăm de interesul unei persoane și de interesul unei instituții. S-ar putea schimba în societatea respectivă administratorul. Și atunci dispare această stare de conflict sau incompatibilitate. Totuși, e Consiliul Județean și a investit niște bani acolo. Câtuși de puțin, dar a investit niște bani. Nu putem să renunțăm la această investiție, chiar dacă ni se returnează această sumă. Pentru că proiectul a fost gândit în asociere. Putea să meargă investitorul în varianta individuală, fără ajutorul CJ, ba mai mult, CJ a făcut eforturi pentru obținerea unor avize”.
Despre recuperarea banilor investiți a vorbit și social-democratul Ioan Crina: „E vorba de banii statului. Consiliul Județean a făcut niște investiții acolo. Se vrea încetarea contractului pe cale amiabilă, nu pentru că nu ne-am respectat obligațiile. Dacă noi ne dăm acordul, toate investițiile pe care noi le-am făcut cum intră înapoi în posesia noastră? Noi am făcut o parcare, am deszăpezit un drum… Am participat cu o parte din taxa de la Enel. Fiind vorba de bani publici, cum poți să încetezi un contract și să renunți la banii ăștia? E vorba de o persoană. Interesul nostru, ca și Consiliu, primează. Nu scrie niciunde în hotărârea asta cum ne recuperăm banii. Nordica SRL o să rămână și o să-și continue activitatea”.
„Răspundeți de legalitatea hotărârilor în Consiliul Județean. O hotărâre în care renunțăm la niște bani publici este legală?”, l-a întrebat Ioan Crina pe secretarul Consiliului. „Îi dau avizul de legalitate și mi-l asum și acum, și într-o ședință viitoare”, a fost răspunsul lui Darian Ciobanu.
Lucrurile n-au fost însă suficient de clare nici pentru Gabriela Stuparu, fost magistrat, în prezent consilier județean PSD, cea care voia, la fel ca ceilalți aleși din opoziție, să vadă contractul dintre Consiliul Județean și Nordica SRL înainte de a-și asuma anumite fapte. „Atunci când închei un contract prin acordul părților, fiecare își asumă o pierdere. De aceea aș dori eu să vedem cu toții cum este întocmit și ce clauze are acest contract. Noi nu l-am văzut și atunci trebuie să ne asumăm eventuale pierderi și nu cred că cineva vrea să își asume așa ceva pe nevăzute. Până la o ședință viitoare, și domnul președinte are la îndemână tot felul de instrumente juridice să își clarifice situația cu altcineva în afara familiei. Nu ne cereți acum să ne exprimăm un vot pe nevăzute și să ne asumăm eventuale pierderi ale unor sume care reprezintă, până la urmă, banul public, doar pentru că trebuie să votăm astăzi pentru sau împotrivă”.
Secretarul Darian Ciobanu a fost de acord, în cele din urmă, să supună la vot amânarea dezbaterii subiectului pentru o ședință ulterioară. Surpriză însă! În momentul votului, 5 dintre liberalii care până atunci fuseseră online nu au mai răspuns, ședința fiind online, pe aplicația Zoom. Așa se face că dezbaterea proiectului a fost amânată cu 13 voturi pentru și 10 împotrivă. Într-o primă fază, secretarul, din nu se știe ce motiv, a vrut să reia votul, însă consilierii s-au arătat contrariați, așa că Darian Ciobanu n-a putut decât să spună: „Nu mai am instrument să vi-l supun votului. Ne joacă feste tehnica, n-am ce să fac, nu-mi intră 3-4, nu știu ce s-a întâmplat”, subliniind faptul că el și-a dat toată silința pentru ca acest proiect să fie votat, dar n-a fost să fie…
Romeo Dunca nu a putut interveni în timpul ședinței, fiind direct implicat în problemă, dar a comentat decizia consilierilor județeni de a amâna votarea pe pagina sa de Facebook: „Despre amânarea deciziei cu ieșirea din asociere de la Muntele Mic nu pot decât să mă distrez. Haioasă treabă. Nimeni din CJ nu a fost interesat ani de zile de a onora obligațiile și acum devine totul extrem de interesant. E ca și cum vii să pretinzi partea ta de chirie la un apartament la care trebuia să plătești ușa, dar tu ai cumpărat doar clanța.
Curios, încă nimeni nu știe că din cel puțin 97.000 euro ce trebuiau încasați de către investitorul privat de la CJ astfel încât asocierea să producă efecte pentru ambii parteneri s-au plătit doar 29.000 euro, grija pentru banul public e maximă de vreme ce, socotind cum să se recupereze ce s-a dat și s-a prescris prin lipsa de acțiune a celor ce trebuiau să fie interesați, nu se observă ce urmează a se primi pe altă parte”.