Oamenii preferă să cumpere animale fără acte, iar când acestea se îmbolnăvesc vor să fie despăgubiți fără ca animalul să apară în evidența Direcției Sanitar Veterinare. Aceasta este problema cu care se confruntă în momentul de față reprezentanții DSV din județ.
Din cauza unei boli ce omoară cabalinele pe capete, reprezentanții Direcției Veterinare trag un semnal de alarmă proprietarilor sau celor care intenționează să își cumpere un cal. Animalele trebuie înregistrate astfel încât să apară în efectivele Direcției, în mod contrar nu vor fi asigurate în caz de contaminarea cu vreo boală.
În momentul de față, inspectorii DSV depistează tot mai multe ecvine bolnave. Problema principală este că boala se transmite de la un animal la altul și, deocamdată, nu au putut fi depistate toate animalele bolnave. „Nu reușim să indemnizăm toate animalele din localități, pentru că mulți cai nu au fost declarați”, spune directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Ion Florin Rădulescu.
Faptul că oamenii nu vor să își declare animalul cumpărat este în defavoarea lor. Din cauza virusului care îmbolnăvește cabalinele, proprietarii se trezesc cu animalul bolnav și abia atunci se gândesc să-l înregistreze. „Oamenii își cumpără cai fără acte. Dacă animalul ar fi înregistrat, în momentul în care se constată că este bolnav, va fi evaluat la prețul pieței, iar omul va primi banii pe el în 30 de zile și va putea să își cumpere alt cal sănătos”, mai adaugă Ion Florin Rădulescu.
14 cazuri în luna august
O situație asemănătoare a avut loc la mijlocul lunii trecute, când au fost indentificate 14 cazuri de cabaline diagnosticate cu anemie infecțioasă. Acest virus are capacitatea unică de a infecta calul pe viaţă, producând atacuri intermitente de boală (în urma cărora acesta poate muri), urmate de perioade în care calul poate părea normal. Și în acel caz oamenii și-au primit banii pe animalul bolnav.